Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Temo per la meva vida”: l’altra cara del conflicte per un pis a punt de ser cremat

“Temo per la meva vida”. Quan va comprar el pis l’any 2000, poc s’imaginava el que viuria la nit del 4 de maig de 2019. Eduard Vallcorba, de 53 anys, amb una discapacitat del 52% per un accident i incapacitat permanent absoluta per treballar, va patir aquell vespre un assalt a casa seva per part de dos “mafiosos”, com els defineix ell. Obria la porta de casa seva quan un home el va agafar pel coll i el va tirar a terra per després donar-li “puntades de peu i cops”, segons relata Vallcorba. L’atac va acabar amb el bielorús tancat al seu pis i amb una amenaça de l’altre “mafiós”: “Si truques a la policia, el bielorús cremarà el pis”. I va acabar provocant un petit incendi. Tot plegat per un litigi per la propietat del 3r 1a del carrer Sepúlveda 179.

Un home va forçar la porta i va okupar el pis de Vallcorba el 4 de maig. | Cedida

Un home va forçar la porta i va okupar el pis de Vallcorba el 4 de maig. | Cedida

Fa 19 anys Vallcorba va adquirir l’immoble a l’empresa Ibikor, on, segons assenyala, hi treballaven alguns familiars. Ho va fer mitjançant un contracte privat de compravenda a preu ajornat. El contracte, especifica, va ser formalitzat davant de notari. Fins al 2012 va viure-hi sense cap tipus de problema, però aquell any l’empresa a la qual havia comprat el pis va fer fallida. El domicili, lamenta, era una de les garanties que havia posat Ibikor per demanar els crèdits que van provocar la fallida. Així doncs, el pis de Vallcorba va passar a mans del banc. “No em parlo amb la meva família per la compra d’aquest pis”, lamenta en una conversa telefònica amb el TOT Barcelona. Relata que confiava en la seva família, però que va perdre la confiança quan es va assabentar que havien posat el seu pis com a garantia dels crèdits. 

L’entitat bancària va posar el pis a subhasta, i aquí és on entren els suposats “mafiosos” que esmenta Vallcorba. Al 2013 una persona de nacionalitat ucraïnesa va comprar l’immoble. En assabentar-se, l’advocat de Vallcorba li va recomanar que esperés a rebre notícies dels nous propietaris del seu pis. Ell, assegura, té “ple dret” a viure-hi, tal com va acreditar el jutjat d’instrucció número quatre en una sentència en què es confirmava que el banc tenia dret a embargar el pis a l’empresa. Alhora, reconeixia que Vallcorba té possessió del domicili, segons diu ell.

L'okupa va destrossar el pis de Vallcorba. | Cedida

L’okupa va destrossar el pis de Vallcorba. | Cedida

Les notícies que esperaven Vallcorba i el seu advocat no van arribar fins al 2017, i ho van fer en forma de demanda. El nou propietari reclamava quedar-se amb el domicili i expulsar Vallcorba, però ell va presentar una contra demanda per demostrar que tenia dret a viure-hi perquè havia estat pagant el pis i l’havia comprat mitjançant un contracte formalitzat davant de notari.

El procés judicial està sent llarg. El judici s’ha de celebrar, diu, aquest estiu. Però el nou propietari d’origen ucraïnès, afirma Vallcorba, va voler resoldre el litigi de manera ràpida.

Un missatge de Whatsapp

El 26 d’abril d’enguany Vallcorba va rebre un missatge de Whatsapp sospitós: l’emplaçaven a anar al pis perquè li volien dir una cosa. Es tractava de l’apoderat del nou propietari que, segons Vallcorba, va ser de tot menys diplomàtic. “La justícia espanyola és molt lenta i no volem esperar més”, recorda Vallcorba que li va dir l’apoderat. El tracte era senzill: havia d’abandonar la casa en 48 hores, i per comprovar que marxava l’apoderat es quedaria fent guàrdia davant de la porta 24 hores al dia i instal·laria càmeres de seguretat. Vallcorba ressalta que l’home el va amenaçar i el va empentar.

L'apoderat del nou propietari del pis, fent guàrdia davant de la porta. | Cedida

L’apoderat del nou propietari del pis, fent guàrdia davant de la porta. | Cedida

Aquell dia va trucar per primera vegada als Mossos per demanar ajuda, que li van recomanar que tornés a avisar si l’apoderat apareixia de nou. I va tornar a aparéixer. El 28 d’abril Vallcorba va baixar a comprar galetes al supermercat i, en tornar, es va trobar amb dos homes al replà de casa, segons consta a la denúncia que ha presentat pels fets del 4 de maig a què ha tingut accés el TOT Barcelona. Eren l’apoderat i un home bielorús. L’apoderat havia incorporat al material per fer vigilància una llibreta, en què apuntava tots els moviments del pis de Vallcorba. Els Mossos van fer la segona aparició en el conflicte i van identificar l’apoderat, a més de retirar dues càmeres de seguretat que havia col·locat: una al replà i l’altra a les escales. A més, els dos homes havien tallat la llum, l’aigua, el gas i el telèfon de casa seva utilitzant els comptadors de la comunitat. Quan el tècnic de la companyia de llum i els Mossos van solucionar el problema i van marxar, relata Vallcorba, els dos homes li van tornar a tallar el subministrament de serveis.

El 30 d’abril la situació va degenerar encara més. Vallcorba ja s’havia instal·lat des de feia un dia al pis d’una amiga, perquè casa seva estava sense subministrament de serveis bàsics i tenia “pànic”. Tornava al 3r 1a de Sepúlveda 179 cada dia, però, per comprovar l’estat del domicili. El dia 30, quan hi va tornar, es va trobar amb un sol home: l’apoderat del nou propietari. L’altre, explica, havia ocupat el seu pis:ja no era a la porta, sinó a dins. Quan va veure Vallcorba, l’apoderat va riure, remarca ell. Vallcorba va trucar als Mossos, que van desallotjar l’okupa, que era el bielorús que acompanyava l’apoderat, i el van detenir. El pis, però, havia patit danys considerables. En total, 12.000 euros en destrosses, segons Vallcorba fa constar a la denúncia.

Restes de l'incendi que va provocar l'okupa bielorús. | Cedida

Restes de l’incendi que va provocar l’okupa bielorús. | Cedida

Com a mesura preventiva, va seguir les indicacions de la policia catalana i va instal·lar una porta antiokupes, que de poc va servir. El 4 de maig, el dia que es va precipitar tot, va anar a veure el seu pis com feia a diari. En obrir la porta de casa, l’home bielorús el va atacar per l’esquena i el va tirar a terra, tal com van confirmar els Mossos el dia dels fets. Puntades de peu, cops, sang i la clau robada: el bielorús s’havia tancat al 3r 1a i l’apoderat, que seguia al replà, avisava a Vallcorba que si trucava als Mossos cremarien el pis. Fins i tot el van amenaçar amb “una arma”, segons Vallcorba.

Tal com va explicar aquest diari, el 4 de maig un home s’havia tancat al 3r 1a de Sepúlveda 179 i hi havia fet un petit incendi, que va ser extingit pels bombers. L’home va quedar detingut per quatre delictes i el propietari -Vallcorba- va recuperar les claus. Amb tot, Vallcorba va trobar el seu pis destrossat. S’hi va trobar roba amarada de benzina, objectes trencats i les restes d’una petita foguera.

Roba amarada de benzina al pis de Vallcorba. L'okupa amenaçava amb calar-hi poc| Cedda

Roba amarada de benzina al pis de Vallcorba. L’okupa amenaçava amb calar-hi poc| Cedda

Els Mossos van recollir el testimoni de l’home bielorús, que al·legava que l’havien contractat per fer fora Vallcorba del seu pis. Estava pagat pel suposat legítim propietari -el bielorús-, que l’havia encarregat fer fora la persona que hi vivia. Mentrestant, Vallcorba va haver de ser atès per un atac d’ansietat i va anar a la comissaria de plaça Espanya a denunciar els fets. La declaració a dependències policials va acabar a les 2:30 hores de la matinada. Vallcorba, però, no va tornar al seu pis. No ho farà, diu, fins a tenir “garanties” per a la seva seguretat. Actualment detalla que està medicat i que pateix per la seva vida. “Són gent perillosa”, remata.

La denúncia de Vallcorba ha resultat amb una ordre d’allunyament d’un quilòmetre per a l’home bielorús que va ocupar el seu pis. A més, avui els veïns de Sepúlveda 179 han alertat que algú ha col·locat una porta blindada al pis, segons precisa Vallcorba.

De moment, però, no pensa tornar al seu pis. “No hi tornaré fins tenir garanties per a la meva seguretat”, conclou.

Més notícies
L'home es va tancar en el 3r 1a d'aquest bloc del carrer Sepúlveda 179. | S. B.

L’home que amenaçava de cremar un pis al·lega que li havien encarregat fer fora un okupa

Notícia: L’home que amenaçava de cremar un pis al·lega que li havien encarregat fer fora un okupa
Comparteix
Argumenta que el legítim propietari del domicili li va pagar perquè fes fora l'home que l'ocupava
Notícia: L’home que amenaçava de cremar un pis al·lega que li havien encarregat fer fora un okupa - Mobile
El pis on s'ha atrinxerat l'home. | A. L.

Un home s’atrinxera en un pis i amenaça de cremar-lo

Notícia: Un home s’atrinxera en un pis i amenaça de cremar-lo
Comparteix
El denunciant assegura que es tracta d’un okupa desallotjat que ha tornat a entrar | L'home atrinxerat ha estat detingut
Notícia: Un home s’atrinxera en un pis i amenaça de cremar-lo - Mobile

“Ets una mala mare i acabaràs a la presó”, així són les coaccions de Desokupa

Notícia: “Ets una mala mare i acabaràs a la presó”, així són les coaccions de Desokupa
Comparteix
L'empresa experta en desallotjaments barreja tàctiques de pressió psicològica amb, en alguns casos, agressions físiques
Notícia: “Ets una mala mare i acabaràs a la presó”, així són les coaccions de Desokupa - Mobile

Nou comentari

Comparteix