Tanca a causa de la crisi una entitat d’oci i cultura per a discapacitats intel·lectuals

Ludàlia, del barri de Gràcia, ha organitzat durant 19 anys tardes de discoteca, tallers, viatges i festes

L’associació Ludàlia tanca les seves portes a finals d’any. Aquesta entitat del barri de Gràcia ha organitzat durant 19 anys tot tipus d’activitats d’oci i cultura per a persones amb discapacitat intel·lectual majors d’edat. Ara anuncia en un comunicat que “no ha pogut suportar la crisi actual generada per la Covid-19”. “La realitat és que des del mes de març no s’han pogut dur a terme les activitats habituals amb normalitat, provocant que l’entitat hagi arribat als límits de les seves possibilitats, i conseqüentment ha decidit dissoldre’s”, explica.

Ludàlia la van fundar el 2001 la Consol i el Toni, pares d’un jove amb discapacitat intel·lectual. L’associació ha ofert propostes lúdiques a més de 10.000 persones en quasi dues dècades: tardes de discoteca a la mítica Sala B de Luz de Gas, tallers de teatre o cuina, excursions, viatges d’estiu i celebracions de Cap d’Any. Els darrers dos anys treballava la inclusió amb activitats obertes a persones sense discapacitat, un eix que preveia potenciar i que quedarà truncat. Fins Nadal mantindrà una programació d’activitats virtual, l’únic format que ha pogut oferir des de l’esclat de la pandèmia.

El 31 de desembre baixarà la persiana, “una notícia dolorosa que fa un any semblava impensable”, admet. Malgrat el tancament no desitjat, fan un balanç molt positiu del llegat “normalització” i “diversió” del col·lectiu, que pateix un important aïllament social. “Ha quedat palès que la socialització i l’entreteniment són una necessitat essencial en totes les persones, un fet que abans no es valorava ho suficient”, sosté el comunicat. Al llarg de la seva trajectòria han rebut distincions com el Premi Impulsa Príncep de Girona Social 2010 i el Premi Estatal i Autonòmic Joves amb Valors 2008 de l’Obra Social “la Caixa”.

Més informació

Nou comentari