Un centenar de professionals i usuaris de l’atenció primària –pública i concertada– han tallat la ronda de Dalt de Barcelona, a l’altura de la sortida 3 en direcció Besós, aquest divendres per protestar contra les retallades en salut en el cinquè de dia de vaga convocada per la CGT, que es manté malgrat l’acord que va desconvocar la de Metges de Catalunya aquest dijous.

La concentració s’ha iniciat davant del centre d’atenció primària (CAP) Guineueta a les 11h del matí, amb els càntics ‘Més recursos, menys discursos’ i ‘Vaga, vaga la primària està de vaga’, i ha acabat tallant tots els carrils de la ronda de Dalt durant quinze minuts al voltant de les 13:30h. Mentre interrompien el trànsit, les reaccions s’han dividit entre aplaudiments i xiulets d’alguns conductors.

El pressupost destinat a salut és un 14%, amb l’acord s’apujarà fins el 16%, però encara segueix lluny del 25% que reclama l’OMS

“Estem de vaga i seguirem en lluita perquè no podem ser còmplices del desmantellament que aquesta sofrint l’atenció primària”, ha afirmat en declaracions als mitjans la portaveu de Rebel·lió Atenció Primària, Esperança Martín. Ha assegurat que per a ells no és tant una qüestió de límit de temps i visites, sinó que demanen un canvi de model en l’atenció primària per reforçar el treball preventiu i comunitari en salut, que després de les retallades ha quedat de costat.

Ha lamentat que l’acord aconseguit entre Metges de Catalunya i l’ICS “no soluciona el problema”, solament representa a metges –mentre que ells demanen millores per a infermers, administratius, treballadors socials i altres professionals dels CAP– i no es tradueix en l’augment de recursos que veuen necessari. Segons calculen, es destina actualment a la primària únicament un 14% del pressupost en salut, i amb l’acord pujarà al 16%, però encara s’està lluny del 25% que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

També consideren que des de 2009, amb les retallades, s’han perdut 3.000 professionals d’aquest sector, i demanen recuperar les plantilles per poder garantir la qualitat en l’atenció als pacients, per exemple mantenint als professionals de referència: “Si a un pacient li atenen diferents professionals augmenta la mortalitat”.

La CGT ha interposat aquest divendres una demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Generalitat perquè considera que ho ha exclòs de la mediació i la negociació, que sí que ha emprès amb Metges de Catalunya, exercint com a part en el conflicte.

Més notícies

Els metges d’atenció primària de l’ICS arriben a un acord amb Salut i desconvoquen la vaga

Notícia: Els metges d’atenció primària de l’ICS arriben a un acord amb Salut i desconvoquen la vaga
Comparteix
El pacte arriba després de quatre dies d'aturada que a Barcelona ha tingut un seguiment de més de la meitat del personal
Notícia: Els metges d’atenció primària de l’ICS arriben a un acord amb Salut i desconvoquen la vaga - Mobile

Les posicions s’acosten però la vaga de metges continua

Notícia: Les posicions s’acosten però la vaga de metges continua
Comparteix
Reduir la població assignada a cada metge és la nova proposta de l'ICS que el sindicat veu amb bons ulls, a falta d'un informe
Notícia: Les posicions s’acosten però la vaga de metges continua - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa