Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Salvant vides contrarellotge: la rapidesa, clau en els infarts aguts de miocardi

Les malalties cardíaques són una de les causes de mortalitat més comunes en homes. Uns hàbits de vida saludables són clau per prevenir-les, però algunes patologies requereixen a més d’un altre factor clau: una gran rapidesa en el diagnòstic i la intervenció. És el cas de l’infart agut de miocardi, en què cada minut compta per salvar la vida del pacient.

Es tracta d’una afectació cardíaca que poden patir persones de qualsevol sexe i edat, però que té especial incidència i mortalitat en homes d’edat avançada. Els estudis elaborats en població general de 35 a 64 anys fan palesa una gran diferència entre homes i dones: la taxa masculina d’infarts de miocardi és de 169 casos anuals per cada 100.000 habitants, mentre que la femenina és de 28. La majoria de malalts sobreviuen a l’infart, però la mortalitat encara és del 19%.

L'Institut del Cor QuirónSalud Teknon té un equip especialitzat de cardiòlegs i cirurgians cardíacs sempre preparat per intervenir pacients urgents / QuirónSalud Teknon
L’Institut del Cor Quirónsalud Teknon té un equip especialitzat de cardiòlegs i cirurgians cardíacs sempre preparat per intervenir pacients urgents / Quirónsalud Teknon

A més, amb l’edat el risc vital es dispara. En la franja d’edat de 85 a 94 anys, la mortalitat és del 84% i la taxa d’infarts de miocardi per cada 100.000 habitants pugen fins als 2.306 casos en homes i 1.394 en dones.

Màxima urgència

El factor temps és decisiu per aturar les conseqüències d’un infart. Aquesta patologia concreta fa anys que es tracta majoritàriament amb un cateterisme cardíac d’urgència. Aquesta intervenció “restaura la circulació a l’artèria coronaria que s’ha obstruït” i “preserva el múscul cardíac, és a dir, el miocardi”, explica el doctor Juli Carballo, cap del Departament de Cardiologia de l’Institut del cor Quirónsalud Teknon.

Aquest centre va atendre l’any passat 46 infarts a les seves urgències de cardiologia. “Tots els pacients van evolucionar bé”, celebra Xavier Ruyra, cap del Departament de Cirurgia Cardíaca de l’Institut del cor Quirónsalud Teknon. “La clau en aquests casos és comptar amb un equip especialitzat 24h que pugui respondre de forma ràpida”, assenyala.

L'Institut del Cor QuirónSalud Teknon té un equip de cardiologia de guàrdia les 24 hores / QuirónSalud Teknon
L’Institut del Cor Quirónsalud Teknon té un equip de cardiologia de guàrdia les 24 hores / Quirónsalud Teknon

I és que l’Institut del cor Quirónsalud Teknon està obert les 24 hores i els 365 dies de l’any. Sempre hi ha especialistes de guàrdia i la sala d’hemodinàmica a punt per si arriba un pacient urgent. El centre barceloní, situat al carrer Vilana 12 del barri de la Bonanova, disposa de tots els avenços tecnològics i de professionals de referència en patologies del cor.

Minimitzar l’afectació

Els infarts aguts de miocardi es produeixen quan es desprèn una placa d’ateroma adherida a la pared d’una arteria coronària. Les plaquetes de la sang l’envolten ràpidament i es forma un coàgul que obstrueix l’artèria, encarregada de subministrar oxigen al cor. La gravetat de l’infart, les seqüeles i el risc de mort depenen de la grandària de la zona cardíaca que es queda sense oxigen. 

La rapidesa en diagnosticar i intervenir és clau per reduir la mortalitat de l'infart agut de miocardi / QuirónSalud Teknon
La rapidesa en diagnosticar i intervenir és clau per reduir la mortalitat de l’infart agut de miocardi / Quirónsalud Teknon

Un cop superat l’infart, gràcies al cateterisme cardíac, l’àrea afectada s’anirà convertint poc a poc en una cicatriu. Si és molt extensa, per exemple perquè s’ha intervingut tard, el cor tindrà dificultats per bombejar sang amb normalitat. Això pot fer aparèixer una patologia derivada, com la insuficiència cardíaca. 

“El diagnòstic precoç de l’infart agut de miocardi i el trasllat ràpid a l’hospital per fer un cateterisme cardíac immediatament és crucial per salvar vides”, remarca el doctor Antonio Berruezo, director del Departament d’Arrítmia de l’Institut del cor Quirónsalud Teknon. El pacient ha d’arribar com abans millor a la sala d’intervenció de cardiologia perquè els especialistes “identifiquin quina és l’artèria obstruïda i procedeixin a la seva repermeabilització”, afegeix. L’aplicació d’aquestes tècniques d’urgència als països desenvolupats ha fet reduir de forma dràstica la mortalitat dels infarts.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa