Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ROC Clinic salva el ronyó d’una pacient de 30 anys en una única intervenció amb instrumental en miniatura
  • CA

ROC Clinic, la clínica mèdic-quirúrgica d’Urologia avançada liderada pel doctor Javier Romero Otero, cap del Servei d’Urologia dels hospitals HM de Madrid, ha dut a terme amb èxit un repte quirúrgic a través de la seva Unitat de Litiasi. Han extret els càlculs del ronyó d’una pacient de 30 anys ja tractada sense èxit en altres serveis d’Urologia del país.

L’equip format pel doctor Fernando Cabrera Meirás, responsable de la Unitat, juntament amb els doctors Daniel Pérez Fentes i Gemma Duque Ruiz, han emprat instrumental en miniatura i no només han aconseguit salvar el seu ronyó, sinó també reduir a una única intervenció un cas que comunament hauria necessitat fins a tres cirurgies.

La pacient, de 30 anys d’edat, presentava litiasi -coneguda comunament com a pedres en el ronyó- i va acudir a la Unitat especialitzada en aquesta patologia de ROC Clinic per diversos episodis de dolor lumbar esquerre associats a repetides infeccions.

Havia estat tractada en altres centres des de feia anys, on havien fracassat en l’accés als càlculs, per la qual cosa ja s’havia sotmès a nombroses cirurgies sense aconseguir accedir a alguns dels càlculs renals.

Davant la dificultat tècnica que suposava poder netejar el ronyó al màxim en una única intervenció, va ser remesa a ROC Clinic per la seva alta especialització i dotació tecnològica, així com per la capacitació tècnica dels professionals de la seva Unitat de Litiasi.

L’equip quirúrgic va estudiar el cas per a buscar la solució quirúrgica que permetés la neteja del ronyó en una única cirurgia, i amb la qual la pacient pogués recuperar com més aviat millor la seva activitat habitual amb el menor impacte en la seva qualitat de vida.

El doctor Cabrera Meirás va explicar que “aquest cas era especialment complex per l’anatomia renal de la pacient, ja que es tractava d’un ronyó operat en altres ocasions en les quals no s’havia aconseguit la resolució de litiasi i que presentava els càlculs en una disposició molt perifèrica”.

“Els càlculs no podien ser eliminats per la pacient a causa de l’anatomia particular dels calzes del ronyó -les cambres per les quals passa l’orina-“, detalla el doctor. “Afectaven a tots els calzes renals, tant superior com mitjans i inferiors, no obstant això, la funcionalitat del ronyó no s’havia vist afectada el que ens obligava a lluitar per salvar la unitat renal”, va afegir.

La intervenció ha estat un èxit gràcies a l’equip de metges super especialitzat i amb les habilitats necessàries per a emprar un instrumental miniaturitzat en una cirurgia combinada en la qual s’ha accedit de manera simultània tant per via retrògrada com percutània, és a dir, des de l’exterior per la uretra i també mitjançant la realització d’uns petits orificis en el costat per a accedir als espais més recòndits del ronyó.

A més, la miniaturització en l’accés i l’ús del làser Holmium de 100W -una de les tecnologies d’avantguarda en el tractament de patologies urològiques- ha permès minimitzar l’agressió terapèutica, ja que els doctors van ser capaços d’extreure les pedres allotjades en les zones de pitjor accés en forma de fragments, i reduir a quatre dies el temps d’hospitalització.

Litiasi

Si bé aquest cas és especialment complex, les pedres en el ronyó són una patologia molt habitual que es relaciona en gran part dels casos amb mals hàbits alimentaris. En concret, la dieta hiperproteica i rica en sal. Per això, en termes generals es recomana a tots els pacients que han sofert algun episodi clínic relacionat amb càlculs renals augmentar la ingesta de líquids.

Quant als símptomes d’aquesta patologia, el principal i més freqüent és el còlic renal, que es produeix quan un càlcul obstrueix la sortida de l’orina del ronyó. La dilatació generada és la que produeix aquest dolor tan característic.

Per això, segons indiquen els experts de ROC Clinic, “hem d’acudir a la urgència del nostre centre hospitalari habitual en cas de presentar dolor de característiques similars al còlic renal (dolor d’intensitat variable, al qual s’associa sudoració i/o nàusees o vòmits)”. Allí, segons la situació clínica del pacient i una vegada controlat el quadre clínic agut, els especialistes en Urologia proposaran el tractament més adequat en funció de la situació clínica, analítica i del número i localització de les litiasis.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa