Un reporter denuncia que la Guàrdia Urbana l’ha multat mentre treballava al carrer

Esperava amb tres companys més per si arribaven els combois que han de portar material al pavelló de la Fira on es muntarà un alberg d'emergència pel coronavirus

Un reporter que treballa per a l’agència Ruptly –del grup de Russia Today– ha denunciat aquest divendres a la tarda que la Guàrdia Urbana l’ha denunciat per estar aturat al carrer mentre feia una guàrdia periodística “acreditat amb el braçal” professional.

Segons ha explicat l’afectat, Adrián S. Berger, al TOT Barcelona, ell i tres companys més que havien anat al pavelló Victòria Eugènia de Fira de Barcelona –per prendre imatges del recinte on s’instal·larà un alberg d’emergència per a persones vulnerables amb motiu del confinament contra el coronavirus– s’han quedat després a la plaça d’Espanya a esperar per si venien els camions que han de portar el material. Berger argumenta que volien prendre imatges de l’arribada dels combois.

Mentre eren en aquell punt –ell amb una càmera de televisió i els altres tres amb càmeres de fotos–, ha passat una patrulla i s’ha aturat. Segons el seu relat, els ha advertit primer de tot que estaven massa a prop els uns dels altres i que no mantenien la distància de seguretat que marquen els protocols contra la propagació del coronavirus. “Això no era gaire exacte, perquè nosaltres mateixos no ens volem contagiar, no estàvem junts. Però la cosa s’ha complicat quan ens ha demanat l’acreditació per estar al carrer aturats i li he dit que portàvem el braçalet que ens identifica com a periodistes i que era suficient”, relata el reporter.

La conversa ha portat a una denúncia que els agents de la patrulla han fet en base a la llei de seguretat ciutadana 4/2015, coneguda com a llei mordassa precisament perquè, entre molts altres punts, conté limitacions per a a feina dels periodistes, especialment pel que fa a captació d’imatges en què surtin agents de policia.

En aquest cas, però, segons consta en la denúncia que Berger ha retratat i ha difós en un tuit, la sanció es proposa per “desobeir els agents de l’autoritat en exercici de les seves funcions”. “El cas és que, quan hem entrat a prendre imatges del pavelló perquè l’Ajuntament ha fet una convocatòria, ningú ens ha demanat que ens acreditéssim, només ens han preguntat verbalment de quin mitjà veníem. I després al carrer ens multen quan anem identificats i estem treballant”, s’ha queixat Berger. Segons explica, la denúncia nominal li han donat només a ell, però el policia els ha advertit que sortiren tots quatre en l’atestat.

Multa a Adrián S. Berger, reporter de Ruptly, en ple confinament pel coronavirus

Multa a Adrián S. Berger, reporter de Ruptly, en ple confinament pel coronavirus

  

Més informació

Nou comentari