Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Renfe rebutja que la retenció forçosa d’un jove sense bitllet sigui desproporcionada o racista

Una revolta de gent indignada ha ocupat el vestíbul de plaça Catalunya aquest matí, a dos quarts de deu, quan han vist el tractament que un grup de treballadors de seguretat de Renfe aplicaven a un jove que havia passat per les màquines validadores sense bitllet. “Quan jo he arribat hi havia quatre segurates a sobre del noi”, explica al TOT Barcelona el Marc Olivella com a testimoni dels fets. També ho mostra un vídeo de Twitter, compartit des del compte de l’usuari Miguel Ángel Palos.

Després, el jove ha quedat emmanillat, assegut a terra, amb les mans a l’esquena, com confirma un altre vídeo que Olivella ha compartit a Twitter. Fonts de l’empresa pública de transport han detallat a aquest diari que s’ha investigat el succés, s’han analitzat les imatges que han captat les càmeres de plaça Catalunya i s’ha valorat que l’actuació “s’ajusta al reglament”. Segons Renfe, “les imatges mostren un viatger sense bitllet que actua de manera agressiva quan se li demana que mostri el bitllet” i, per tant, “se l’ha reduït conforme al protocol”. 

En el vídeo se sent com alguns testimonis parlen d’agressions per part dels treballadors de seguretat al jove, però Olivella això no ho ha arribat a veure. “La impressió que ens ha colpit a tots i és per això hem protestat és que ho han fet, com tantes altres vegades, perquè era una persona racialitzada. Això ho sabem molt bé els usuaris de Renfe”, ha insistit el testimoni. Tanmateix, fonts oficials de la companyia rebutgen que “en cap cas es tracta d’un tema racista” i emfatitzen que “des de Renfe” volen mostrar “rebuig total davant qualsevol discriminació racial”. De fet, esmenten altres actuacions en què s’ha castigat actituds d’aquesta mena, com el cas d’un treballador a l’estació de Sants, l’any passat, que va acabar apartat del servei per perseguir de manera intimidatòria un jove racialitzat. 

Segons Olivella, quan la gent s’ha acumulat al voltant dels professionals de seguretat que retenien el jove retraient-los la seva actitud, els treballadors han trucat als Mossos d’Esquadra, que han aparegut ràpidament. Fonts de la policia catalana, ara per ara, apunten que no els consta cap detenció a partir d’aquests fets.

Malgrat això, qui pot sortir pitjor parat, finalment, és el jove sense bitllet. Fonts de Renfe han concretat que un dels vigilants presentarà denúncia “pels danys ocasionats a la cara”. És un dels quatre agents que han immobilitzat el viatger. Tots ells, segons la companyia, han passat el curs de deontologia professional que Renfe imparteix a les empreses que operen a les seves estacions.

Nou comentari

Comparteix