Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un refugi climàtic a la Prosperitat s’emporta el premi feminista de l’Ajuntament
  • CA

Un projecte ecofeminista i comunitari per crear una xarxa de refugis climàtics i cures ha guanyat el premi 8 de Març-Maria Aurèlia Capmany, el certamen feminista que organitza l’Ajuntament de Barcelona des de 1987 en motiu del Dia de la Dona. La iniciativa rebrà 15.000 euros i la firmen el col·lectiu Punt 6 i el Barcelona Laboratory for Urban and Environmental Justice and Sustainability (Bcnuej) de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA). El primer dels refugis seria al barri de la Prosperitat (Nou Barris), com a prova pilot.

Els refugis climàtics proposats són zones de la ciutat que s’oferirien a la ciutadania sobretot durant les onades de calor per evitar temperatures extremes, però també servirien per donar aixopluc a veïns en cas de fred intens o temporals de pluja intensa. El de la Prosperitat es faria “de manera participada i reconeixent les genealogies dels moviments socials i feministes i de les defensores de la terra en contextos llatinoamericans”, han avançat les entitats impulsores. Les entitats de dones de cada zona identificarien i dissenyarien els espais, amb especial èmfasi en les dones racialitzades o migrades per incorporar els seus coneixements com a defensores del territori dels seus país d’origen. El projecte també pretén activar l’economia social i feminista, contractant les obres a persones de barri.

En un comunicat aquest dissabte, el consistori ha informat que el lliurament s’ha celebrat al Born CCM amb la presència de l’alcaldessa Ada Colau i la regidora de Drets Socials i Feminismes, Laura Pérez. També ha comptat amb un diàleg entre la cantant xilena Ana Tijoux i la seva mare, la sociòloga María Emilia Tijoux. A més, hi ha hagut una actuació de la Coral Sant Medir, que ha estrenat la cançó composta per la cantant, compositora i activista ambiental Virginia Soler ‘Birch’.

Colau ha destacat que els 12 projectes presentats són “un exemple d’autoorganització i impuls de base per empènyer a les institucions i construir una societat millor” i ha celebrat la lluita feminista i especialment la de les dones racialitzades. “Hem de ser conscients dels nostres llocs privilegiats com a dones blanques, i tenir la voluntat de deconstruir els nostres privilegis per aconseguir una ciutat millor per als nostres fills i filles”, ha defensat.

El jurat ha estat format per l’editora i fundadora de l’editorial Raig Verd, Laura Huerga; l’activista del Movimiento Migrante – Feminismo Comunitario Antirracista, Daniela Cladera; la professora de sociologia ambiental a la UAB, Amaranta Herrero; l’investigadora de l’Observatori del Deute en la Globalització, Blanca Bayas; i l’assessora de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament, Eva Alfama. A més, la biòloga Mercè Piqueres, en representació de el Consell de Dones de Barcelona, ​​i la secretària del Consell de les Dones de Barcelona, ​​Sílvia Serra, han format part del jurat amb veu i sense vot.

El premi del públic ha estat per al projecte Teixir la xarxa de dones cosidores, de la Cooperativa ETCS en representació de la Xarxa de Dones Cosidores, que ha estat guardonat amb 3.000 euros. Té per objectiu incentivar l’empoderament col·lectiu de les dones a través de grups en l’àmbit tèxtil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa