Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Recerca contra rellotge d’un desaparegut a l’explosió de la Verneda
  • CA

L’explosió d’un dipòsit d’aire en una empresa química de la Verneda ha deixat, ara per ara, una víctima mortal. La gran por dels serveis d’emergències que treballen a la zona zero de l’esclat, però, és que n’hagin de sumar una altra. Els professionals que participen en les tasques de recerca d’una persona desapareguda plantegen el pitjor dels escenaris com el més probable, segons ha pogut saber aquest diari. Es tracta d’un empleat de la companyia on s’ha produït l’explosió, Proquibasa. 

Els bombers barcelonins i els de la Generalitat treballen braç a braç per acabar de prendre el control sobre tota la zona afectada per l’explosió. Aquest dimarts a la tarda el cap d’unitat dels Bombers de Barcelona, Antonio Cabeza, assegurava que l’esclafit havia arribat a provocar “un vessament important de productes” que estaven emmagatzemats en contenidors de mil litres a l’interior de la mateixa Proquibasa. “Encara no podem entrar a treballar amb seguretat”, afegia. Aquesta problemàtica, de fet, es va allargar fins tard al vespre, quan encara no havien pogut estabilitzar la zona on sospitaven que es troba la persona desapareguda. Malgrat que no hi ha confirmat cap supòsit, de manera preventiva la família d’aquest treballador es va desplaçar fins al lloc dels fets i va rebre atenció psicològica per part dels serveis municipals especialitzats en aquestes situacions. 

Un treballador, mort per l’impacte d’un roc

Més tard, el cos de Bombers de la Generalitat va anunciar que posava sobre el terreny tres unitats canines per col·laborar amb la recerca del desaparegut. En un primer moment, però, es va fer esperar l’entrada dels gossos a l’espai més afectat perquè encara no se’l considerava segur. Davant d’aquestes complicacions, estava previst que la feina dels cossos d’emergències s’allargués durant tota la nit. Aquest dimecres al matí, des del mateix lloc dels fets, a la via Trajana, l’Ajuntament actualitzarà la situació.

L’explosió es va produir ahir a dos quarts de tres de la tarda i va fer volar runa i bidons per tot el polígon de Montsolís. També va provocar el tremolor del paviment de centenars de metres a la rodona i destrosses en els locals més propers a l’empresa Proquibasa, que treballa amb productes químics. Un dels rocs que va sortir disparat de l’esclat, a més, va acabar impactant sobre un treballador d’una nau pròxima i li va causar la mort. Era un empleat de l’empresa IET i feia uns quinze anys que treballava en aquell polígon. Ni els Bombers de Barcelona ni el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) van poder fer res per salvar-li la vida. A les set de la tarda, els serveis funeraris feien l’aixecament del cadàver, un cop autoritzat pel jutjat d’instrucció número 7 de la ciutat, que dirigirà la investigació dels fets. 

El SEM va acabar atenent 19 persones més, totes elles ferides de manera lleu. Preventivament, però, el departament de Salut va arribar a enviar 18 unitats mèdiques a l’escenari de l’esclafit. 

Sense explicacions clares

Durant tota la jornada, l’empresa es va mantir en silenci i no responia a cap via de contacte. L’única explicació al voltant dels fets la va donar el responsable dels bombers barcelonins. Segons Cabeza, Proquibasa estaria fent una prova de pressió en un dels dipòsits verticals ple d’aire i, en aplicar una sobrepressió, el recipient no ho hauria suportat i hauria esclatat. Des de la companyia s’han justificat, en conversa amb els Bombers de Barcelona, detallant que aquesta és una pràctica habitual i que dos mesos enrere l’havien dut a terme de manera idèntica sense detectar cap senyal de perill. Així doncs, actualment encara es desconeixen les causes concretes del desastre.

La investigació del succés anirà a càrrec dels Mossos d’Esquadra. De fet, agents de la policia catalana ja van parlar ahir sobre el terreny amb alguns treballadors de la companyia. La situació de desbordament va ser tan excepcional, però, que els Mossos també van haver de col·laborar amb la Guàrdia Urbana a l’hora de tallar el trànsit en els carrers del voltant de la via Trajana. Al final de la nit, moltes de les vies de l’entorn encara seguien barrades per la presència policial, ja que únicament estava previst tornar a la normalitat quan s’assegurés totalment la zona, van insistir els comandaments dels equips d’emergències.

En un primer moment, es va activar el Pla d’Emergència del Sector Químic a Catalunya (PLASEQCAT) per abordar un possible risc per l’exposició dels productes químics vessats a l’exterior. Molts treballadors, mentre fugien de la zona zero, havien arribat a notar “una intensa olor a producte químic. Semblava acetona o algun altre producte similar”, comentava el Joan, treballador de l’empresa IET, mentre els seus companys feien que sí amb el cap. Tanmateix, amb el pas de les hores, l’Ajuntament de Barcelona va acabar confirmant que no existia cap risc per als veïns per l’exposició a les substàncies químiques.

L’avenç del dia va permetre que el polígon de Montsolís comencés a reparar els danys patits. Els cotxes rebentats per l’impacte de pedres de grans dimensions se’ls enduia la grua, els treballadors aconseguien entrar a les seves oficines per recuperar les claus de casa i alguns dels que havien viscut el succés de prop revisaven, encara estupefactes, els vídeos que havien enregistrat hores abans, enmig de l’enrenou. La sensació entre molts d’ells, així com entre els serveis d’emergència, era que el succés podia haver tingut un desenllaç encara molt més greu. I, de fet, tant des d’una banda com de l’altra coincidien a assenyalar com un fet clau l’hora en què es va produir l’explosió. Dos quarts de tres del migdia. Una hora d’impàs en què molts empleats de Proquibasa —i d’empreses del voltant— no eren als seus llocs de treball. Alguns acabaven la jornada i altres dinaven. Sigui com sigui, tots esperen una explicació que, a hores d’ara, no es té cap indici de quan arribarà.

Més notícies
Un mort i 19 ferits en l’explosió d’un dipòsit d’una indústria química de la Verneda
Notícia: Un mort i 19 ferits en l’explosió d’un dipòsit d’una indústria química de la Verneda
Comparteix
La víctima mortal era un home que treballava en una empresa del costat | Els bombers han descartat que hi hagi cap risc químic per als veïns
El restaurant del costat de l’empresa qúimica, destrossat per l’explosió
Notícia: El restaurant del costat de l’empresa qúimica, destrossat per l’explosió
Comparteix
Molts treballadors de la zona se senten afortunats perquè no hi hagi hagut un gran nombre de ferits greus després de la pluja de runa que s'ha produït

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa