Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El rebrot es manté viu als barris més vulnerables
  • CA

La segona onada de la pandèmia del coronavirus ha alentit el seu ritme de propagació en els últimes setmanes, però encara té una gran incidència als barris més vulnerables de Barcelona, sobretot a la perifèria, una zona que es manté en alerta per evitar que es produeixin nous rebrots incontrolats. Per això el departament de Salut ha començat el cribratge massiu a la ciutat per Torre Baró i el Besòs i el Maresme, dos dels barris amb més casos per cada 100.000 habitants de tota la ciutat.

Segons les dades de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), entre l’1 i el 14 d’agost es van confirmar 2.809 positius amb proves PCR a la ciutat, un 16,2% menys que a les dues últimes setmanes de juliol, quan se’n van registrar 3.353. La tendència a la baixa és lenta però constant, ja que a l’agost el ritme de positius és d’uns 1.400 a la setmana, quan a la segona meitat del juliol era d’uns 1.675 casos setmanals.

En el conjunt de la ciutat, la taxa de positius per cada 100.000 habitants ha baixat de 200 casos a finals de juliol a 168 a l’agost, fet que també ha tingut un impacte positiu en el risc de rebrot, que ha baixat de 217 a 168 en tres setmanes –Salut situa el llindar de risc alt a partir de 100 punts–. Per altra banda, la velocitat de propagació de la Covid-19 s’ha estancat al voltant d’1, és a dir, que cada malalt infecta de mitjana una altra persona.

[Fes clic a cada barri per veure el nombre total de positius i la incidència per cada 100.000 habitants]

Tot i les bones dades, el repartiment dels positius és molt desigual i té una major incidència en els barris més vulnerables. Si s’analitza la incidència de casos de coronavirus per cada 100.000 habitants, que és la mesura que utilitzen les autoritats sanitàries per poder comparar l’afectació d’una epidèmia en un barri en relació a la seva població, hi ha una concentració clara de casos en els barris més desfavorits de Barcelona. Torre Baró, Ciutat Meridiana i la Trinitat Vella registren una taxa de més de 500 casos per cada 100.000 habitants, mentre que Roquetes i el Besòs i el Maresme ronden els 400 casos per cada 100.000 habitants, xifres que multipliquen per dos i per tres la taxa mitjana de la ciutat, que és de 168.

En canvi, en nombres absoluts, la situació està força repartida: el Raval (112 casos), Sant Andreu (107) i el Besòs i el Maresme (107) són els barris amb més casos positius confirmats amb PCR en aquest mes d’agost, mentre que a l’altre extrem s’hi troben Vallvidrera (només 2 casos), la Clota (2), la Vila Olímpica (4) i la Marina del Prat Vermell (4).

[Fes clic a cada barri per veure la incidència per cada 100.000 habitants i el nombre total de positius]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa