Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Realitat virtual contra el dolor en proves ginecològiques
  • CA

L’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau-IIB Sant Pau i l’empresa Psious han signat un acord de col·laboració a través del qual investigadors clínics de l’Hospital de Sant Pau tindran a la seva disposició equips de realitat virtual per a realitzar assajos clínics en el camp de la ginecologia.

En l’estudi s’utilitzaran entorns de distracció del dolor creats amb realitat virtual i afegits a l’analgèsia tradicional administrada durant la histeroscòpia, un procés exploratori molt comú que pot produir una sensació de dolor autolimitada però aguda i incòmoda en algunes pacients.

En aquest assaig clínic aleatori s’inclouran 320 pacients en dos grups: Un grup Control al qual se li practicarà la histeroscópica segons la pràctica clínica habitual i el grup RV al qual se li aplicarà la tècnica histeroscòpica afegint la visualització d’entorns de realitat virtual immersiva de relaxació previs a la prova i de distracció durant aquesta.

La RV s’ha utilitzat amb èxit per a disminuir el dolor percebut en diversos procediments com ara dolor crònic, cremades, processos dentals, pruïja crònica o punció venosa. La hipòtesi de treball que es pretén avaluar amb aquest estudi és que l’ús d’un dispositiu RV amb reproducció d’entorns relaxants i de distracció disminueix la percepció del dolor i l’ansietat de la pacient durant la realització d’una histeroscòpia ambulatòria.

La histeroscòpia

La histeroscòpia és una tècnica endoscòpica mínimament invasiva que permet la visualització directa de la cavitat uterina i facilita el diagnòstic i tractament de la major part de la patologia intrauterina, com el sagnat menstrual abundant, pòlips endometrials i malformacions uterines, entre d’altres.

El desenvolupament tecnològic ha permès disposar de sistemes endoscòpics de petit calibre que permeten que aquesta tècnica pugui realitzar-se en un ambient ambulatori. Malgrat els índexs elevats de resolució, un percentatge no menyspreable de dones (5-10%) experimenten ansietat o dolor durant la histeroscòpia ambulatòria. Això constitueix la primera causa de fracàs terapèutic. Amb l’objectiu de millorar la tolerància i el confort de la pacient, s’ha avaluat la utilitat de diverses estratègies tant farmacològiques com no-farmacològiques per a la disminució del dolor.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa