La Raquel, la jove detinguda abans d’arribar a manifestar-se contra la sentència

Més de cinquanta persones protestaven davant de les portes de la Ciutat de la Justícia aquest matí a les 10h. Mostraven la seva indignació amb les detencions d’aquest cap de setmana i demanaven la llibertat dels arrestats i els empresonats de manera preventiva a tot el país –28 fins al moment–. Un dels cartells que sobresortia de la resta dels missatges, més concret, també demanava la llibertat d’algú però, en aquest cas, d’un nom: la Raquel.

“Era la primera vegada que sortia a protestar contra la sentència. No hi havia estat la resta de dies. I ni tan sols va arribar a la manifestació, que era a Urquinaona”. Les paraules són del Sergio, el seu germà. Segons explica, la Raquel va ser detinguda a la cruïlla de Pau Claris amb Gran Via a les 19h. 

Anava amb tres amics en direcció a la concentració convocada contra la sentència de l’1-O i les detencions posteriors, arran dels aldarulls. Però mai hi van arribar. “Del no-res, els van agafar. Ells no van posar gaire resistència perquè no sabien què passava, i des de llavors estan a un calabós. Encara no sabem de què els acusen”, segueix explicant el Sergio. Tanmateix, fonts dels Mossos d’Esquadra informen a aquest diari que tot el grup va quedar arrestat acusats per un delicte de desordres públics. 

La primera protesta contra la sentència

La Raquel té 19 anys i havia vingut expressament des de Vilassar de Mar per fer costat als represaliats. La resta de la setmana no havia participat en cap aldarull ni mobilització, assegura el seu germà. Per això, descarten que els serveis d’informació policials la tinguessin marcada com un objectiu a detenir. Tampoc no és una habitual de les manifestacions d’esquerres. L’únic que tenen com a pista de les detencions, segons la seva versió, és que els van assenyalar que portaven almenys una ampolla Xibeca de vidre i anaven vestits amb colors foscos. 

Entre els detinguts hi havia un menor d’edat. És l’únic que va quedar lliure a les sis hores. El que ha explicat el noi als familiars dels detinguts encaixa amb el que va relatar la Raquel a la seva mare quan va poder fer la seva trucada, el dissabte, tres hores després de ser detinguda. “Com es pot detenir algú que ni tan sols ha arribat a la part on hi havia la manifestació?”, es pregunten els familiars.

El que sap del seu germà és que aquest matí passaria la portaven a la Ciutat de la Justícia. Fins ara els deien que tot està saturat i que, per això, el procediment va lent. De moment, l’única certesa que té la Raquel, juntament amb els seus companys, és que té un advocat i el suport de la secció metal·lúrgica de la CGT. És el sector on treballa el Sergio. Els seus companys de feina s’han bolcat amb el cas de la familiar del Sergio detinguda.

Concentració contra la repressió

Més enllà de la Raquel, però, la mobilització davant la Ciutat de la Justícia demanava que s’aturés la “repressió policial” contra tothom qui protesta i ha rebut alguna mena de represàlia. Ho ha demanat també un grup de dones grans que s’han situat a la primera línia de la reivindicació de carrer. “Estem molt orgulloses dels nostres joves”, ha expressat una d’elles en agafar el micròfon. La resposta dels concentrats, que al migdia ja eren més de 100, ha estat corejar “sense les iaies no hi ha revolució”. 

 

Comentaris

    Llibertat per als presoners polítics Octubre 21, 2019 | 16:50
    Pareu compte, tingueu cura, això no és nou, a les manifs reben els que estan a prop de la policia sovint sense haver fet res, no pas els provocadors més violents, professionals o no, els qual s'escapoleixen ràpid un cop han fet l'acció, En Marchena ha provocat un gran embolic. L'estat espanyol no sap reaccionar democràticament, quan els hi toquem la "seva unitat", una unitat d'un imperi que minva d'ençà el 1587.

Nou comentari

Més notícies

Tres detinguts a Barcelona en les protestes d’aquest diumenge

Les manifestacions van ser majoritàriament pacífiques però els cossos policials van fer més detencions

Protesta contra les detencions i empresonaments a la Ciutat de la Justícia

"Els joves som el futur i així ens tracta l'Estat", diu una de les pancartes