Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Racisme i xenofòbia, principals causes de discriminació a Barcelona
  • CA

El racisme i la xenofòbia es mantenen com les raons més habituals de discriminació a Barcelona el 2019, seguides de les denúncies per LGTBIfòbia, segons les dades de l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona. De mitjana les primeres suposen el 40% de les atencions i les segones, el 24%. El patró discriminatori es manté força estable, ha lamentat aquest dijous el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ha presentat les dades d’aquest servei municipal. Entre gener i agost de 2019 han anat a l’oficina 145 persones, mentre que l’any 2018 sencer hi varen acudir 224. 

Ha atribuït els atacs a aquests sectors en concret a l’auge de l’extrema dreta i a la seva presència a les institucions. “Tant l’un com l’altre són els dos col·lectius que l’extrema dreta està atacant de forma més directa”, ha apuntat Serra. El regidor ha garantit que des de l’Ajuntament combatran qualsevol discriminació. “Volem enviar un missatge a l’extrema dreta, especialment a l’extrema dreta institucional, que envia un missatge d’impunitat als agressors: a Barcelona no hi haurà impunitat cap a aquest tipus d’agressions, anirem fins al final perquè som una ciutat oberta i orgullosa de la seva diversitat “, ha dit Serra.

Serra ha subratllat que l’eix per discriminació per racisme i xenofòbia continua sent el que té més volum de casos atesos a la OND, i suposen el 57% del total de les atencions anuals realitzades, mentre que les queixes més habituals són per tracte vexatori per raó de origen. Serra ha subratllat que encara hi ha moltes situacions abusives que no es comuniquen ni denuncien. “No ens hem de fixar només en els casos atesos, hi ha un problema d’infradenúncia: hi ha molts casos que no arriben mai a l’oficina”. La unitat municipal ofereix assessorament jurídic gratuït i a més el consistori es persona com a acusació en els casos més greus.

Repunt en comunitats de veïns i banca

També s’han registrat casos de discriminació per discapacitat (8%), salut ( 6%), gènere (4%), aporofobia (4%), edat (3%) i religió (2%), entre d’altres. A més s’ha detectat un repunt de situacions de discriminació en l’àmbit de les comunitats de veïns i en la restricció o denegació d’accés a serveis d’entitats bancàries. Pel que fa a LGTBIfobia, l’OND destaca que es produeixen casos en diferents espais: escoles, comunitats de veïns, administracions públiques, àmbit laboral i fins i tot transport públic. En aquest últim, s’han atès a 11 persones aquest 2019, majoritàriament per agressions al Metro.

Sobre els casos atesos, els drets que s’han vulnerat principalment han estat els d’integritat moral, en un 28% dels casos, la integritat física (10%), drets laborals (9%), d’informació (8%), de llibertat i seguretat (7%), de prestació de serveis (6%), d’admissió (6%) i d’habitatge (4%), entre d’altres. El tipus d’actuacions que s’han fet des de l’OND ha estat majoritàriament l’assessorament jurídic i l’orientació, suport socioeducatiu i empoderament, però també ofert a les persones víctimes de discriminació atenció psicosocial, mediació i coordinació per derivacions.

L’OND va realitzar al llarg de 2018 un total de 224 atencions, principalment per racisme i xenofòbia (38%), LGTBIfobia (16%) i discapacitat (12%). El 57% de les situacions es van produir en espais privats, mentre que el 43% van ser en espais públics, ha detallat el consistori.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa