Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ENQUESTA | Qui preferiu que porti els regals a casa vostra?
  • CA

Cada casa és un món. I a cada casa, tenen predilecció per un rei mag, el tió, el Pare Noel o... per tots tres! Per això, a les portes de la nit de Nadal, us preguntem qui porta els regals a casa vostra. Certament, allò més genuí de Catalunya és fer cagar el Tió, però ja fa molts anys que el barbut que arriba en trineu i les seves cançons han envaït les nostres vides. I pel que fa als Reis Mags d’Orient, són figures claus del pessebre nadalenc. De manera que triar no és fàcil, més encara si a casa hi ha criatures.

Supersurvey

Què diu la tradició?

El 24 de desembre a la nit apaeix el tió, un personatge nadalenc molt important, parent de l’arbre de Nadal nòrdic. Sembla que no hi ha una data concreta per explicar l’origen d’aquesta tradició catalana i que tampoc no hi ha una sola explicació sobre els seus inicis. Es creu que es pot relacionar el tió amb el fred de l’hivern i amb la llenya utilitzada per escalfar-se i fer foc. Sembla que l’escalfor i la llum d’aquestes fustes o tions cremant eren el millor regal que es podia rebre en les glaçades nits de desembre; d’aquí vindria la idea que un tronc de fusta esdevingués un element màgic, capaç de fer regals.

El Pare NoelPare NadalSanta Claus o Sant Nicolau és un personatge mitològic present a molts països que porta regals. La mateixa figura amb el mateix nom existeix en uns altres països. Pare Noel o Santa Claus és una figura folklòrica, llegendària i mítica, la qual, en la cultura occidental, porta presents als infants el 6 de desembre, la nit de Nadal o el mateix dia de Nadal. La llegenda es pot haver basat en contes sobre Sant Nicolau, un personatge l’existència històrica del qual és considerada poc creïble.

L’Església Catòlica celebra la solemnitat dels Reis Mags, anomenada epifania, el 6 de gener. A la vigília, el dia 5, és tradició que arribin a les poblacions a dur joguines, llaminadures i més obsequis a la mainada. Actualment, els Reis són rebuts en les cavalcades, una tradició relativament recent: la primera va ser a Alcoi el 1885 i en el Principat, a Igualada el 1895. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa