Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La mare tancada al consolat d’Uruguai entrega la filla a la policia
  • CA

Maria i la seva filla de set anys, des de fa una setmana tancades al consolat de l’Uruguai, ja s’han separat. La jutgessa de Vielha que ha dut el cas de la custòdia de la nena així ho havia ordenat. Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), l’entrega de la seva filla al cos de Mossos d’Esquadra s’havia de produir abans de les 14 hores. El tribunal ha confirmat, via comunicat, que la menor ja s’ha entregat al seu progenitor, que és qui en té la custòdia.

Segons els advocats de la mare, el procediment d’entrega de la nena a la policia catalana s’ha dut a terme en presència de dues psicòlogues de la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) i agents dels Mossos, que s’han mantingut a part per evitar una imatge traumàtica per a la filla. 

[r:1]

Protestes i antiavalots

Al llarg del matí una vintena de dones han ocupat el xamfrà del davant de l’edifici del consolat uruguaià. Veuen injusta la sentència que retira la custòdia a la mare i la cedeix al pare biològic. Sobretot perquè aquest home és qui, segons la mare i uns informes psicològics públics d’Uruguai, hauria abusat sexualment de la nena i hauria agredit la mare davant de la menor. “La justícia patriarcal i racista roba les nenes de les comunitats migrants”, clamava una de les nombroses pancartes. Ho deia en referència a l’origen de la mare: uruguaià.

Els missatges que clamaven, a més, apuntaven a un descrèdit del procés judicial català. La sentència que considera la mare un risc per a la filla, pel suposat poder de manipular-la, ha estat un dels principals focus de queixa. 

Protesta a les portes del consolat uruguaià per la mare obligada a lliurar la filla al pare / D.C.

Protesta a les portes del consolat uruguaià per la mare obligada a lliurar la filla al pare / D.C.

A més, la policia catalana havia establert un cordó policial al costat de la porta de l’edifici per garantir la separació entre l’entrada i els ciutadans mobilitzats. A tres quarts de dues han arribat dues dotacions d’antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i han establert un segon cordó, aquest físic, per protegir el carril d’accés al pàrquing consolar.

Sortida de la menor, a tota velocitat

Quan faltaven cinc minuts per arribar a la una del migida, un cotxe ha sortit disparat de l’aparcament i ha desaparegut per l’avinguda Diagonal. Feia una setmana que la Maria havia retardat aquest moment i, finalment, en pocs segons i de manera incerta, la filla ha marxat definitivament del lloc. Periodistes i activistes, confosos per la velocitat del vehicle, intentaven confirmar la notícia: “Era ella? Ja està?”. Sí, el turisme que havia marxat acompanyat pels Mossos portava la nena a dins. Els antivialots de la policia catalana ho han confirmat i han marxat.

Una ambulància s'ha desplaçat al consolat de l'Uruguai per atendre la mare un cop ha lliurat la menor / D.C.

Una ambulància s’ha desplaçat al consolat de l’Uruguai per atendre la mare un cop ha lliurat la menor / D.C.

Cinc minuts més tard, dos treballadors del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) han entrat a tota pressa a l’edifici. Instants després, s’ha informat que els professionals mèdics hi havien accedit per assistir la mare. De fet, a la primera parella de sanitaris s’hi han afegit tres treballadors més, mitja hora més tard, per acabar de tractar la dona. Segons la seva advocada, Ester Garcia, “l’estat de la Maria és el de qualsevol mare a qui li han arrencat la seva filla”. 

Recurs d’apel·lació

L’altre advocat de la Maria, Mario Guerrero, ha destacat que ara només queda l’opció de tirar endavant un recurs d’apel·lació i esperar la decisió dels jutjats. Garcia, però, ha seguit lamentant que no s’hagi fet cas als avisos de la mare i ha remarcat que “això no ha fet més que començar”. A més, a la sortida del consolat d’Uruguai, ha criticat la manca de formació en matèries de gènere en el poder judicial. “Hi ha jutjats que tenen perspectiva de gènere i altres que no en tenen ninguna”, ha apuntat.

Així, a partir d’ara, segons les ordres de la jutgessa de Vielha, la mare només podrà veure la filla dues hores a la setmana i en una zona supervisada. 

 

Més notícies
La jutgessa obliga la mare atrinxerada amb la filla de 7 anys a entregar-la avui
Notícia: La jutgessa obliga la mare atrinxerada amb la filla de 7 anys a entregar-la avui
Comparteix
La dona porta dies tancada al consolat d'Uruguai per evitar lliurar la menor al pare

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa