Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Protesta davant del consolat de Cuba per la mort de cinc persones
  • CA

El consolat general de Cuba de Barcelona, situat al Passeig de Gràcia, ha estat l’escenari a primera hora d’aquest matí d’una concentració per les cinc persones que van morir fa dos dies a Bahía Honda, un poble a uns 80 quilòmetres a l’oest de l’Havana. 

Una desena de Mossos d’Esquadra han desplegat un perímetre de seguretat al voltant de l’edifici mentre partidaris i detractors del règim castrista s’enfrontaven dialècticament, per bé que no s’ha produït cap incident remarcable.

Segons Sayde Chaling-Chong, líder de l’organització Aliança Iberoamericana Europea Contra el Comunisme (AIECC), l’embarcació en què viatjava una vintena de persones fou interceptada per un guardacostes amb el resultat de cinc víctimes mortals, entre les quals un home, tres dones i un bebè de tres anys. “No és la primera vegada que la dictadura cubana mata nens en braços de la seva mare” assegurava Chaling-Chalong en referència al ‘Remolcador 13 de marzo’, una petita embarcació que la matinada del 13 de juliol de 1994 va ser enfonsada quan les 72 persones a bord tractaven d’arribar als Estats Units per demanar-hi asil. 41 d’elles hi van perdre la vida.

Un episodi sense cap tipus de repercussió penal

El 1995 la Comissió Interamericana de Drets Humans de la Organització dels Estats Americans (OEA) va obrir un expedient arran de les denúncies d’alguns supervivents mentre que Amnistia Internacional va concloure que hi havia suficients proves per determinar que havia estat una operació oficial del govern de Fidel Castro. Els fets mai van ser jutjats i el règim castrista els va qualificar d’accident.

Els manifestants partidaris de l’AIECC han cridat consignes contra el comunisme i el bloqueig, que consideren una invenció del règim cubà. “El que hi ha és un embargament i això no impedeix que els Estats Units puguin vendre aliments i medicines a Cuba”, deia Chaling-Chong. La concentració ha anat perdent força a mesura que s’acostava l’inici de la jornada laboral.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Claudia a novembre 01, 2022 | 22:17
    Claudia novembre 01, 2022 | 22:17
    Una "manifestación" de 4 personas que lo único que hacen es insultar y mentir. Da pena que os digáis "medio de comunicación". Por mucho que queráis mentir y hacerle el juego a estos voxeros, poco váis a conseguir. Me parece a mí o, os molesta que los grupos parlamentarios de Catalunya recibieran a la delegación de funcionarios cubanos? Yo creo que sí, que a Junts x Cat os molestó. En fin, ajo y agua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa