Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Prosperitat dignifica els vaguistes de 1970 a la fàbrica Harry Walker
  • CA

“En homenatge als treballadors i treballadores de Harry Walker, que des del desembre de 1970 fins el 15 de febrer de 1971 matingueren una vaga contra l’empresa, per les duríssimes condicions laborals, i on la lluita contra la dictadura, en un context d’estat d’excpeció, hi fou ben present. Foren 62 dies de vaga, de lluita, d’unitat, de solidaritat, esdevinguts un referent de la historia del moviment obrer de la segona meitat del segle XX”. Aquest és el text que conté la placa que la comissió de memòria i patrimoni de l’Associació de Veïns de la Prosperitat ha instal·lat a la plaça de les treballadores i treballadors de Harry Walker, al passeig de Valldaura, 261, al barri de la Prosperitat.

L’Ajuntament de Barcelona va fer el canvi de nom de la plaça, abans plaça de Harry Walker, i la va rebatejar com a plaça de les treballadores i els treballadors de Harry Walker. Però la comissió de memòria de l’Associació de Veïns considerava que calia una explicació. “Després del canvi de nom a l’antiga plaça de la Harry Walker sol·licitem col·locar-hi una placa explicativa, però la responsable de memòria històrica i el gerent de l’ICUB ens van manifestar que no ho veien pertinent, perquè ja hi havia les plaques amb el nou nom dels treballadors i treballadors de Harry Walker. Ens van dir que les plaques havien suposat una inversió i que els féssim altres propostes”, expliquen fonts de l’associació, Finalment, cansats d’esperar, van tirar pel dret i la van col·locar aquest cap de setmana.

I ho ha fet després que

Harry Walker fabricava accessoris per a l’automoció i hi treballaven 470 persones. Per molts, les condicions laborals eren extremes i el ritme de producció, cronometrat, angoixant. La vaga i les protestes veïnals per la contaminació que produïa la fàbrica van causar-ne el declivi i finalment, el 1977 l’empresa va decidir traslladar-se a Polinyà. Però aquella lluita havia deixat empremta al barri i s’havia convertit en un referent de la lluita obrera a tot el país.

Plaça de les Treballadores i dels Treballadors de la Harry Walker

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa