Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Clínic trasplanta amb èxit un ronyó a un pacient de 90 anys
  • CA

Nova fita històrica de l’Hospital Clínic de Barcelona. Ha culminat amb èxit el primer trasplantament renal a tot l’Estat a un pacient de 90 anys. La intervenció es va fer a l’agost, com ha detallat el centre sanitari, sota la direcció de la cap de secció de trasplantament renal del Servei d’Urologia, la doctora Mireia Musquera.

El pacient tenia una insuficiència renal crònica i estava en programa d’hemodiàlisi. Feia quatre anys que havia entrat en llista d’espera tot i la seva edat avançada, i va ser després d’unes setmanes de la intervenció que el pacient ja es trobava en fase de recuperació i amb una millora de la qualitat de vida notable.

Èxit en edats avançades

Entre el 2000 i el 2021 l’Hospital Clínic ha dut a terme 2.622 trasplantaments renals, dels quals 88 van ser a pacients de 75 anys o més, i una quinzena superaven els 80 anys. Però cap fins ara en tenia 90. Però com és que es fan tants trasplantament aquestes edats? Què diuen les estadístiques? En els darrers 10 anys els trasplantaments fet a persones de més de 74 anys ha passat d’un 2,4 a un 10%. “El renal és un procediment segur que ofereix avantatges sobre la supervivència en diàlisi en la majoria de pacients. A edats avançades però, el seu risc/benefici s’ha d’avaluar de forma individualitzada”, detalla el Clínic.

El cap del servei d’Urologia del Clínic, Antonio Alcaraz, remarca que la complexitat de fer un trasplantament d’aquestes característiques és un fet “excepcional” que demostra la capacitat humana i tècnica del personal per individualitzar els tractaments i millorar la qualitat de vida dels pacients, segons destaca el centre en un comunicat. Per la seva banda, el cap de secció de Trasplantament renal, el doctor Fritz Diekmann, afegeix que avui dia no hi ha barreres d’edat per a la donació i el trasplantament de ronyó, ja que depèn molt de l’edat biològica i no de la cronologia.

El pacient operat

L’Agustí Rovira ara té una qualitat de vida molt superior a la d’abans de la intervenció. Tenia uns petits nòduls al ronyó, que amb el pas dels anys li van generar complicacions i va acabar fent sessions de diàlisi. S’hi va estar cinc anys i tres mesos. Al cap d’un temps va passar a la llista d’espera per a un trasplantament. “No sabem si aquest trasplantament m’ha allargat la vida, però ja puc dir que m’ha donat qualitat de vida”, afirma.  El Clínic va fer 156 trasplantaments renals l’any passat. Enguany, s’espera que aquesta xifra pugui arribar prop dels 200.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa