Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Obres amb retard, protestes i barracons: l’altra cara del primer dia d’escola
  • CA

Els nervis del primer dia d’escola s’han traduït en alguns casos en decepció i indignació. Pares de l’escola 30 Passos, a La Sagrera, s’han trobat que el pati que havia d’estar acabat al setembre seguia com el curs passat. Amb l’afegit, però, que les obres que l’havien d’ampliar comencen al setembre i afectaran els alumnes.

El Consorci d’Educació va contestar un usuari de Twitter que es queixava de l’endarreriment de les obres i li va comunicar que la intervenció anava amb retard pels “tràmits de contractació”. El consorci va detallar en una piulada que les obres havien d’ampliar el pati, que passaria de 800 a 1.050 m2. L’actuació, però, estava prevista per a l’estiu però han començat aquesta setmana. Està previst que acabin a mitjans d’octubre, segons el consorci. 

A més, el mateix usuari lamentava que l’escola porta quatre anys amb dos bolets i barracons. “Cal maltractar tant?”, reblava. 

Falta de places públiques

A Sant Andreu, famílies de diverses escoles han protestat davant dels centres per exigir un augment de les places públiques. La sudcoordinadora d’AMPAs, les coordinadores de famílies afectades per la manca de places públiques, l’associació de veïns de La Sagrera, i la de Sant Andreu Sud han convocat les famílies per reclamar més places a l’escola pública. La presidenta de l’associació, Cristina Galán, ha lamentat la diferència existent entre les places a primària i les de secundària, cosa que obliga algunes famílies a inscriure els seus fills a l’escola concertada.

Segons Galán, el consorci xifra en 15 les famílies que s’han quedat sense plaça a l’escola secundària pública. Tot i així, lamenta que l’afectació és major perquè les escoles han hagut d’augmentar ràtios professor-alumne. “I tot i així alguns pares han hagut de portar els seus fills a l’escola concertada”, diu al TOT Barcelona. 

La presidenta de l’associació de veÏns avisa que les concentracions del primer dia d’escola han estat la primera acció d’una lluita que serà “contínua”. Galán avança que decidiran en una reunió quins passos han de seguir per reclamar més places a l’escola pública de Sant Andreu. 

L’Escola Entença, encara als barracons

Mentrestant, els alumnes de l’escola Entença han començat per quart curs consecutiu les classes en la ubicació provisional amb què van engegar l’activitat, al recinte de l’escola industrial. Després de les mobilitzacions, el curs passat, per aconseguir una nova ubicació provisional, l’Associació de Famílies d’Infants (AFI) confia que el Consorci d’Educació els donarà una solució a la manca d’espai que pateixen a l’actual ubicació i als possibles efectes sobre la salut dels infants d’una subestació elèctrica molt propera.

[r:1]

Segons ha explicat a l’ACN la vicepresidenta de l’AFI, Constanza Saavedra, des de l’Agència de Salut Pública de Barcelona es considera una zona ”segura” en tractar-se d’una ubicació provisional, però posa en dubte que sigui així si al final alguns nens hi fan tota l’escolarització.

Durant tot el curs passat, les famílies es van mobilitzar per exigir un trasllat al Consorci i fins i tot, van arribar a fer una tancada a la seva seu per reclamar una solució per l’escola Entença, un centre de quatre anys de vida que s’ha alçat amb mòduls prefabricats al recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, al costat d’una subestació elèctrica. Segons ha explicat Saavedra, la promesa era que l’escola estigués en aquest espai només tres anys però aquest dijous els infants han començat el quart curs en els mateixos mòduls prefabricats.

El curs passat, l’Ajuntament va anunciar el trasllat d’aquests barracons als jardins Marcos Redondo, però es van trobar problemes al subsòl que van fer inviable el seu trasllat. De moment, aquest espai i el recinte de la presó Model de Barcelona, són les dues possibles solucions per a una nova ubicació provisional, ja que la definitiva, un solar al costat de l’Hospital Clínic, sembla difícil de ”desbloquejar”. Tanmateix, Saavedra lamenta que continuïn sense tenir clara una ubicació definitiva perquè, tot i que l’Agència de Salut Pública manifesta que l’espai és ”segur” com a escola ”provisional”, de moment, la ubicació és ”definitiva” i s’ha hagut de créixer en aquest mateix espai.

Les famílies comencen el curs esperançades que la solució arribarà aviat. De fet, l’espai actual no és viable per a un curs més, diu Saavedra, perquè tot i que s’hagin guanyat metres quadrats, el pati és petit i el projecte pedagògic no permet créixer ”en vertical”. Consideren que no es pot fer una escola de nova creació sense tenir clara la ubicació definitiva del centre per la ”incertesa” que genera entre l’equip docent i les mateixes famílies.

De moment, les famílies comencen ”optimistes” aquest curs després per no recuperar el ”nivell d’estrès” que van patir el curs passat i no preveuen mobilitzacions els primers mesos del nou curs, ja que esperaran, treballant al costat de l’administració, que se’ls doni resposta a les demandes .

Més notícies
L’Ajuntament ajorna un any el polèmic trasllat de l’escola Entença
Notícia: L’Ajuntament ajorna un any el polèmic trasllat de l’escola Entença
Comparteix
Continuarà en barracons a l'Escola Industrial, prop d'una subestació elèctrica | Els jardins de Marcos Redondo subsistiran un temps més com a zona verda
La demanda creixent agreuja la manca d’escoles públiques a Barcelona
Notícia: La demanda creixent agreuja la manca d’escoles públiques a Barcelona
Comparteix
El president del Consorci d'Educació de Barcelona, Josep Gonzàlez-Cambray, lamenta la manca de centres públics
Tres centres de Barcelona, obligats a impartir el 25% de classes en castellà
Notícia: Tres centres de Barcelona, obligats a impartir el 25% de classes en castellà
Comparteix
El Tribunal Superior de Justícia falla a favor de la petició de sis famílies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa