Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Novartis dona un fàrmac oncohematològic per tractar pacients greus amb Covid-19
  • CA

Novartis posa a disposició de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps) el seu fàrmac oncohematològic ruxolitinib per tractar pacients amb pneumònia greu per Covid-19 que estan experimentant una tempesta de citocines, un tipus d’hiperactivació immune severa que pot provocar complicacions respiratòries potencialment mortals.

La companyia explica que el ruxolitinib és un inhibidor de JAK ben establert que redueix els nivells de citocines inflamatòries en pacients amb patologies hematològiques com la mielofibrosis.

L’evidència preclínica indica que, en actuar sobre la tempesta de citocines, ruxolitinib podria reduir el nombre de pacients greus amb Covid-19 que requereixen vigilància intensiva i ventilació mecànica.

“Des de Novartis estem adoptant importants mesures per abordar les necessitats urgents derivades de la pandèmia de la Covid-19. Això inclou l’estudi dels nostres tractaments ja autoritzats en altres indicacions per a avaluar el seu possible impacte en pacients amb Covid-19 i accelerar així l’arribada de solucions que aportin un benefici significatiu a aquests pacients i als sistemes sanitaris en aquest moment tan difícil en el qual ens trobem”, ha afirmat José Marcilla, director general de Novartis Oncology.

A través de la donació, la companyia pretén donar resposta a les necessitats assistencials dels pacients espanyols i alliberar la càrrega sanitària reduint el volum de casos greus.

HOSPITALS

Novartis facilitarà als hospitals que ho sol·licitin la medicació per a pacients greus amb Covid-19, a través de la plataforma de medicaments en situacions especials de l’Aemps, segons les condicions descrites en aquesta plataforma.

Recentment, la companyia va anunciar a nivell global l’inici del programa clínic internacional de Fase III accelerat, en col·laboració amb Incyte, per a avaluar l’ús de ruxolitinib -en combinació amb l’estàndard de tractament- en pacients amb pneumònia greu per Covid-19 com a resultat de la infecció del SARS-CoV-2 i la seva efectivitat en el control de la tempesta de citocines produïda pel virus.

La decisió de la posada en marxa de l’estudi va ser recolzada per dades extenses sobre la seguretat i l’eficàcia de ruxolitinib en malalties com la malaltia d’empelt contra receptor i les neoplàsies mieloproliferatives (mielofibrosis i policitèmia vora).

En aquests moments, a nivell internacional hi ha diversos estudis en curs iniciats per investigadors per avaluar ruxolitinib en el tractament de pacients amb Covid-19.

DONACIÓ

Novartis va assenyalar que aquesta donació del fàrmac ruxolitinib se suma al compromís de la companyia per a fer front a la pandèmia. Recentment, en resposta a la petició de l’Aemps i dins del compromís de donació de 130 milions de dosis d’hidroxicloroquina a nivell mundial, ha donat a les autoritats sanitàries espanyoles hidroxicloroquina -que produeix Sandoz- per a tractar a diverses desenes de milers de pacients espanyols hospitalitzats per Covid-19.

Així mateix, la companyia va realitzar un lliurament de material sanitari al Sistema Nacional de Salut, per un valor pròxim al milió d’euros, a través del Corredor Aeri creat per Fenin, Oesia i Ibèria, i juntament amb el suport dels Ministeris de Sanitat, Hisenda, Comerç i Turisme. La donació incloïa 794.000 mascaretes quirúrgiques i 12.404 test Covid procedents de proveïdors homologats a l’Institut de Gestió Sanitària (INGESA), dependent del Ministeri de Sanitat.

Novartis està en màxima coordinació i col·laboració amb el Ministeri de Sanitat i la resta d’autoritats sanitàries en la lluita contra el Covid-19. Existeix una línia oberta d’informació i coordinació amb l’Aemps.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa