Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La nova gossera de Barcelona començarà a tramitar-se aquest desembre
  • CA

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet (PSC) ha anunciat aquest dimecres a la comissió de Presidència que la nova gossera de Barcelona començarà ja a tramitar-se després d’anys d’espera i debat. El nou Centre d’Acollida d’Animals de Companyia de Barcelona (CAACB) estarà ubicat en uns terrenys propietat de la capital catalana però ubicats dins del terme municipal de Montcada i Reixac. El ple de la localitat vallesana n’aprovarà inicialment el primer pla urbanístic aquest desembre, ha avançat Bonet.

A més dels preparatius burocràtics, caldrà posar per escrit les responsabilitats i competències de cada consistori sobre la gossera. “Ja estem en contacte amb l’Ajuntament de Montcada per avançar en el conveni urbanístic i per iniciar un conveni de gestió”, ha afirmat la tinenta, que ha qualificat el projecte de “llargament desitjat”. La finca escollida es coneix amb el nom de Torre Doña Juana, està al costat del cementiri de Collserola i l’ajuntament preveu que el nou centre disposi de 22.075 m2 entre instal·lacions i accessos.

Mentre duri la tramitació i construcció de la nova gossera, es millorarà l’actual centre. Aquest també està a Collserola, es va estrenar el 1972 i s’ha quedat clarament petit i antic. S’hi instal·laran dues gàbies de seguretat –en caldrien més però no hi caben– i s’està treballant un pla per fidelitzar els voluntaris que van a passejar els gossos i fer-los companyia. Bonet ha promès també “estudiar la viabilitat de millorar l’accés en transport públic a l’actual centre i del futur” a Collserola, una vella reivindicació dels voluntaris.

Acull sobretot gossos, però també gats i fures perduts, confiscats o abandonats a la ciutat. Laia Bonet ha detallat que des de 2018 es manté estable una mitjana mensual de 220 gossos allotjats al centre. “El 70% són potencialment perillosos, cosa que dificulta la seva adopció”, ha lamentat. En aquest sentit ha dit que s’estendran les activitats amb presència dels gossos disponibles per afavorir l’adopció, com es va fer per la Mercè, i s’iniciarà una campanya d’abandonament zero. També ha avançat que s’està redactant un Pla Estratègic de Gossos  2020-2030 en col·laboració amb entitats del sector i se’n prepara un altre sobre gats per a 2020.

Nou comitè ètic al zoo

L’oposició ha agraït a Bonet les explicacions sobre animals de companyia però li ha retret que havia demanat la seva compareixença per parlar del full de ruta del Zoo i la mort de la matriarca dels dofins, que esperen un trasllat urgent des de fa dos anys. La intervenció de Bonet era tan detallada que ha esgotat el temps sense abordar el cas dels dofins.

Sobre el parc, la tinenta ha avançat només que en els propers mesos es crearà “un únic comitè científic i ètic que ha d’actuar com a òrgan consultiu del zoo” –com preveu el nou model aprovat a finals del mandat passat– i s’invertirà en reordenar les instal·lacions on viuen els animals. Segons Bonet ja s’estan recollint els requisits que han de tenir i ha previst la creació d’una nova àrea de la Mediterrània i un pavelló d’invertebrats i la finalització del bioma del Sahel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa