Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
“Ningú em tracta diferent quan faig joies”: orfebreria per desafiar l’Asperger

Un jove de 20 anys de Barcelona està complint el seu somni. Ni una pandèmia, ni un trastorn d’Asperger, ni els prejudicis l’aturen. Jose Manuel Banda, resident de Sant Andreu, ha trobat en la joieria una “passió” i una professió que li ha permès trencar “barreres”. “Ningú em tracta diferent quan faig joies, som tots iguals”, diu, orgullós, en conversa amb el TOT Barcelona.

La seva és una història de superació i de talent. Des de petit ha destacat per un domini excepcional de les manualitats i per una creativitat extraordinària. “Serà un geni”, explicava, convençuda, la seva mare al programa Auténticos de laSexta. L’aparició del jove a la televisió va obrir la porta a convertir-se en el primer alumne amb Asperger de la història del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs (JORGC), on des de fa un any i mig Banda aprèn la professió i es prepara per a un futur dedicat a les joies. “Em va canviar la vida”, celebra ara.

Va ser als 18 anys quan la joieria es va creuar al seu camí. Va fer un curs d’introducció i, des de llavors, ha volgut dedicar la seva vida a la creació de joies. “M’encanta, és una gran alegria per a mi”, expressa. “M’agradaria tenir una joieria, però estic content també treballant per a altres”, admet. Parla amb fluïdesa i lucidesa, i agraeix l’atenció i les mostres de suport que rep tot sovint a través de les xarxes socials.

A banda de la formació que li estan donant al JORGC, Banda dona forma al seu projecte personal des del traster de casa seva. Allà dedica hores a preparar joies a demanda i també propostes pròpies sorgides de la seva creativitat. Un cop acabades, publicita a través de l’Instagram @jdejoyas_jm. “Quan treballo estic relaxat i tranquil”, destaca.

Però, com tota història amb final feliç, té un inici difícil. Banda va patir assetjament a l’escola a causa del seu trastorn, i ha hagut de superar obstacles invisibles per complir el seu somni: els estereotips. “La gent es pensa que som autistes, que som tontos o rarets, lamenta. Però anima altres persones amb Asperger a seguir el seu exemple i cultivar les seves pròpies passions: “Sí que es poden trencar les barreres”.

Ell ja ho ha fet. I ara, a més de formar-se com a joier, ven les seves peces sense intermediaris ni límits geogràfics, a través d’Instagram. Com per exemple un penjoll que ha venut a una clienta de Cadis. O la seva última creació: un anell amb l’estelada.

Anell amb l’estelada creat per Jose Manuel Banda / Cedida

Sap perfectament què comporta tenir Asperger, però ha après a conviure-hi i, fins i tot, a valorar-lo. Un dels trets característics de les persones amb aquest trastorn és que no entenen les ironies o el sarcasme, sinó que s’ho prenen tot seriosament. També tenen dificultats per relacionar-se amb els altres i algunes característiques pròpies de l’autisme. En el cas de Banda, l’Asperger no ha impedit que pugui gaudir del seu talent amb les mans i que pugui dedicar-se a la seva passió.

Sorteig al TOT Barcelona

El TOT Barcelona col·labora amb la difusió del talent de Jose Manuel Banda amb un sorteig especial a Instagram, perquè els lectors del diari descobreixin les seves creacions. La persona guanyadora s’emportarà un conjunt de collaret i arracades de plata amb la forma de l’emblemàtic panot de la flor, típic de la ciutat de Barcelona. S’hi pot participar fins al dimarts 9 de febrer al migdia i l’entrega del premi serà presencial.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francis Vega a febrer 04, 2021 | 13:07
    Francis Vega febrer 04, 2021 | 13:07
    M'encanten les teves joies!! A la meva filla Andrea i a la meva germana Montse també els agraden molt les teves mans! Et vaticino una trajectòria professional brillant!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa