Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Multa de 150.000 euros a dos portals d’anuncis online per venta il·lícita d’animals
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha multat amb 150.000 euros dos portals d’anuncis per internet, Mil Anuncios i Vibbo, per publicar ofertes il·lícites de venda d’animals, principalment cadells de gat i de gos. Ha obert un expedient sancionador a l’empresa propietària dels dos webs, després d’haver-li fet arribar advertiments durant mesos perquè retirés els anuncis. Segons el consistori, les ofertes no respecten la normativa vigent en matèria de venda d’animals a Barcelona i posen en risc el benestar animal.

L’expedient, signat per a tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet (PSC), converteix Barcelona en la primera ciutat de l’Estat espanyol que culmina un procediment administratiu per comerç il·lícit d’animals. L’actuació neix d’una denúncia de l’entitat animalista FAADA, presentada fa ara dos anys. Des de 2003 l’associació té aquests portals en el punt de mira però fins ara no havia aconseguit que fossin multats.

Els portals, diu el consistori, van fer “cas omís als requeriments efectuats durant mesos”. L’import de 150.000 euros és el més baix que preveu la llei, que permet sancionar amb fins a 600.000 euros cada empresa i prohibir que operin a l’Estat durant dos anys. En un comunicat, el govern municipal ha argumentat que ha optat per multar a la baixa “per prudència jurídica” i per “principi de proporcionalitat”, ja que fins ara mai s’havia sancionat a aquesta empresa.

L’advocada de FAADA, Anna Estarán, ha utilitzat la mateixa estratègia jurídica que s’utilitza per a detectar ofertes de pisos turístics als grans portals immobiliaris i ha obert un camí que molt probablement seguirà tenint recorregut en el futur. L’entitat celebra en un comunicat que “per fi una administració tingui la valentia de plantar cara a una gran empresa” i contraposa l’Ajuntament amb la Generalitat de Catalunya, que hauria arxivat la denúncia de FAADA. Tot i reconèixer que “el camí serà llarg i difícil” per acabar amb el comerç il·lícit d’animals, consideren que aquesta multa “és un gran pas per posar fi al tràfic il·legal” i l’incompliment “sistemàtic” de lleis estatals, autonòmiques i municipals “amb total impunitat”.

Criar animals a casa per vendre’ls està prohibit

La normativa prohibeix expressament la criança d’animals de companyia en domicilis particulars sense un permís d’activitat específic. Tampoc es poden vendre els cadells abans de les 8 setmanes de vida i han d’estar esterilitzats o entregar-los amb prescripció contractual d’esterilització. A més els venedors han de fer constar el seu número de registre com a criador legal i han de poder demostrar que lliuren els animals als compradors en bones condicions –vacunats, desparasitats, etc– i de forma segura, higiènica i còmode. Entre els incompliments detectats hi ha la manca de número de registre i filtres de cerca d’anuncis contraris a la normativa, com “particulares” o “monta de perros”.

“La decisió d’incorporar un animal de companyia a la unitat familiar ha de ser reflexionada i consensuada amb totes les persones que la integren, però bàsicament amb les persones adultes”, recorda el consistori. Si es decideix incorporar-ne un, la primera opció a valorar ha de ser sempre l’adopció. Al Centre d’Acollida d’Animals de companyia de Barcelona hi ha més de 300 gossos i gats que esperen ser adoptats. Si malgrat això s’opta per la compra, insisteix l’Ajuntament, s’ha de ser responsable i buscar un criador o un comerç amb traçabilitat demostrada i que compleixi al 100% la normativa. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa