Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Multa de 10.000 euros a Endesa per tallar la llum a una família vulnerable
  • CA

Una sentència judicial ha condemnat Endesa a pagar 10.001 euros en concepte de multa per tallar el subministrament d’una família vulnerable d’Horta que tenia tres fills. El jutge  del Jutjat Contencións Administratiu 15 ha determinat que la companyia va incomplir la llei de pobresa energètica, cosa que va denunciar l’Ajuntament de Barcelona. La tinenta d’alcaldia de Drets Socials i Feminisme, Laura Pérez, ha anunciat avui la victòria judicial del consistori, que havia imposat una sanció de 30.000 euros en un principi però que el jutge ha rebaixat a 10.001 euros. 

La sentència és ferma i l’empresa no pot presentar recurs. El TOT Barcelona ha contactat amb Endesa, que ha afirmat que acataran la decisió tot i que no entraran a valorar-la. El jutge ha reduït la quantitat de la multa perquè Endesa va tornar a connectar pocs dies després del tall el subministrament, segons informa l’ACN. Ara l’Ajuntament haurà de retornar 20.000 dels 180.000 euros abonats per la companyia corresponents sis expedients, cinc dels quals encara no han estat jutjats.

A la sentència el jutge admet que la companyia va demanar l’informe de vulnerabilitat, però que ho va fer després del tall de subministrament i, per tant, va incomplir l’article 6.4 de la Llei 24/2015. La companyia hauria d’haver demanat prèviament un informe als serveis socials municipals per determinar si la persona o la unitat familiar es trobava en risc d’exclusió residencial. No respectar aquest punt, segons la sentència, es pot considerar una vulneració greu del Codi de Consum de Catalunya, que precisament busca preservar les persones consumidores d’aquelles pràctiques que excloguin o limitin els seus drets.

L’empresa sí que va presentar un recurs per mitjà d’Endesa Energia XXI SLU, el jutge explica en la sentència que l’article 6 de la Llei 24/2015 no ha estat en cap moment en dubte per part del govern de l’Estat o per part del Tribunal Constitucional, i afegeix que la companyia no pot al·legar indefensió durant el procediment perquè en tot moment va ser informada i ha tingut ocasió de participar en el procediment administratiu i també en l’expedient sancionador que es va generar posteriorment. A més a més, el jutge considera que l’Ajuntament de Barcelona és plenament competent per imposar la sanció. 

La multa confirmada ara pel jutge tanca el primer dels expedients sancionadors que actualment l’Ajuntament manté oberts per incompliment de la Llei 24/2015, uns procediments llargs i durant els quals les companyies subministradores tenen diverses oportunitats per presentar al·legacions, ha explicat Pérez. Deixant de banda el procediment esmentat, l’Ajuntament manté tancats a l’espera del cobrament o de noves sentències judicials 9 expedients més, tots ells per valor de 30.000. Té 19 expedients més incoats que encara no s’han resolt. L’empresa més afectada per aquests procediments és Endesa, seguida de Naturgy.

Més notícies
Barcelona Energia compra electricitat a Endesa
Notícia: Barcelona Energia compra electricitat a Endesa
Comparteix
L'Ajuntament de la capital catalana adquirirà els certificats d'origen d'energia 100% verda a l'elèctrica que van "fer fora"
Treballadors d'Endesa aquesta tarda a la plaça Sant Jaume. | ACN
El conflicte per la llum gratuïta per a treballadors acaba amb una vaga a Endesa
Notícia: El conflicte per la llum gratuïta per a treballadors acaba amb una vaga a Endesa
Comparteix
L'empresa vol que la llum deixi de ser gratuïta per als treballadors jubilats i que la plantilla en actiu tingui un límit d'ús per promoure l'ús sostenible

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mar 350 a juliol 04, 2019 | 17:28
    Mar 350 juliol 04, 2019 | 17:28
    10.001 Euros se'ls gasta ENDESA en vi per el menjador corporatiu dels directius. Pecata minuta per ells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa