Els Mossos fan més de 4.000 identificacions amb el seu pla de xoc en 6 districtes

El dispositiu Ubiq satura de policia les zones més vulnerables a les hores més problemàtiques

Són les vuit del vespre i a l’entorn de la Sagrada Família hi queden els últims grups de turistes, que fa unes hores eren masses infranquejables. Una veïna s’acosta a dos agents dels Mossos d’Esquadra i per comentar-ho. “Ara es pot passar bé, però al matí o a primera hora de la tarda és impossible”, es lamenta. En aquests moments, gairebé resulta més fàcil ensopegar amb un mosso que amb un japonès armat amb una càmera. És un moment Ubiq, el dispositiu amb què els Mossos d’Esquadra apliquen el pla de xoc iniciat al novembre per contenir la delinqüència de carrer a Barcelona. Això vol dir que durant dues hores aquest vespre hi haurà hagut 21 agents patrullant de manera molt visible per aquesta zona vulnerable que representa aquest hub del turisme barceloní, que atrau carteristes amb la força d’un imant. 

“L’objectiu d’aquest dispositiu és prevenir, foragitar els lladres, més que no pas enxampar-los, que és una feina que fan agents de paisà en altres zones. Com que Ubiq està coordinat a nivell de regió policial, de Barcelona sencera, si aquí estem fent un d’aquests dispositius en una altra zona hi haurà mossos de paisà. La combinació dels dos mètodes és el que funciona”, explica el sotsinspector Modest Suñol, cap de seguretat ciutadana de la comissaria de l’Eixample.

Fer que els furtadors desapareguin de les zones on se solen concentrar i donar tranquil·litat als veïns són les dues potes d’Ubiq. Sempre hi participen agents de la comissaria del districte en qüestió i dels serveis regionals, que en el cas d’aquest vespre a la Sagrada Família són els vistosos ARRO, els agents de l’àrea de regional de recursos operatius, amb un uniforme molt semblant al dels antiavalots de la brigada mòbil –la ja popular Brimo– i que en altres ocasions fan d’antiavalots i també controls antiterroristes.

Els agents que formen part d’aquests patrullatges –sempre a peu i molt localitzats en àrees problemàtiques– han de veure i ser vistos. Ser vistos per delinqüents i veïns i veure sospitosos, que són identificats i que en molts casos permeten confiscar armes blanques i drogues –segons la zona, no acostuma a ser el cas de la Sagrada Família, però sí el de Ciutat Vella– i fer detencions perquè els identificats tenen ordres de detenció pendents policials o judicials. “Les identificacions no es fan de manera arbitrària, que seria il·legal. Hem de tenir alguna sospita, principalment pel comportament de la persona o perquè ja els coneixem, perquè estan fitxats i tenen antecedents”, adverteix Suñol.   

De Ciutat Vella a Nou Barris

Fa set mesos que es va començar a aplicar l’Ubiq en sis districtes de Barcelona: Ciutat Vella, Eixample, Sants-Montjuïc, Sant Martí, Sarrià-Sant Gervasi i Nou Barris, i el balanç és de 4.138 identificacions fetes i 87 detencions només en aquests dispositius. Es va iniciar el pla a Ciutat Vella, especialment pressionada en l’època d’auge dels narcopisos, i després s’ha anat estenen a la resta dels sis districtes inclosos en el pla.

Al principi va agafar els delinqüents desprevinguts, i es feien més detencions. El primer mes se’n van fer 28 i després s’han anat reduint, cosa que els responsables dels Mossos consideren el primer senyal de desacceleració de l’activitat delictiva. El fet que els dispositius Ubiq vagin canviant d’horari i de zona fa que els lladres no puguin preveure’ls, cosa que es considera un altre incentiu perquè alguns vagin tirant la tovallola.

El pla Ubiq es combina amb el Polièdric, que es va activar el març per atendre els menors estrangers no acompanyats per detectar-los al carrer i tornar-los als centres d’acollida d’on s’hagin escapolit o bé registrar-los i donar-los un número d’identificació –que substitueix el DNI que no tenen mentre no puguin accedir a un NIE– per evitar que entrin en els cercles delictius. En altres casos, si són buscats per la seva implicació en delictes, són posats a disposició de la fiscalia de menors. En les àrees on hi ha MENAs habitualment, com és la plaça Catalunya i la rodalia, quan es munta un Ubiq també es fa un Polièdric. “Hem arribat a identificar 60 persones en 40 minuts en aquesta zona”, explica el sostinspector Suñol. 

Més informació

Nou comentari