Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mor Francesc Boix, activista veïnal dels barris de la Marina
  • CA

L’activista veïnal Francesc Boix ha mort aquest diumenge. N’ha informat l’associació La Marina Viva, amb la que col·laborava. Boix va impulsar la creació de l’AVV Plus Ultra, entitat que presidia, per defensar aquest triangle de casetes baixes al barri de la Marina de Port (Sants-Montjuïc). Entre altres activitats, organitzava cada any una popular trepitjada de raïm al carrer, que rememorava les arrels agrícoles de la Zona Franca i les concorregudes festes populars dels anys 50 i 60 a la zona.

Veïns de la Marina han omplert de missatges de condol el Facebook de l’associació, destacant el tarannà dialogant de Boix i que sempre era al peu del canó tot i la seva edat. Nascut el 1927, presumia de ser “el més vell” dels veïns nascuts a la barriada de Plus Ultra.

Aquesta veterania el convertia en memòria viva de la Marina: recordava el bombardeig del seu carrer –Aviador Franco– i les confidències amb l’escriptor Paco Candel, de qui era molt amic. El 2003 l’Ajuntament de Barcelona li va donar una medalla d’honor de la ciutat per la seva trajectòria. Aquest diumenge regidors i consellers de districte de colors polítics ben diversos han tingut un record per ell en piulades de condol i agraïment.

Un barri amb nom d’avió

Plus Ultra és una barriada molt petita però singular. La integren tres carrers només, tots ells de casetes baixes, a la falda de Montjuïc. Són totes diferents, perquè van ser autoconstruïdes per cada propietari particular. Al voltant encara hi havia només camps, fins al gran boom constructiu dels anys 50 i 60. Un pla de reforma tardofranquista amenaçava amb enderrocar aquest paisatge i el va tenir afectat urbanísticament durant dècades, però finalment als anys 2000 l’Ajuntament es va fer enrere i s’ha preservat.

Només hi viuen 150 veïns –molts d’ells provinents de les successives onades migratòries– i alguns encara fan petar la xerrada plantant una cadira al carrer. Si més no, abans de la pandèmia. El nom del barri ve de la travessia sobre l’Atlàntic de l’avió Plus Ultra el 1926, coetània a la creació del barri. És més, els tripulants també van donar nom als carrers.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa