Mor als 100 anys Maria Salvo, referent de l’antifranquisme barceloní

Fundadora de Dones del 36, va visibilitzar els empresonaments polítics de la dictadura

L’activista antifranquista Maria Salvo ha mort aquest dilluns als 100 anys d’edat. Va fundar l’associació Dones del 36 i va presidir l’Associació Catalana de Presos Polítics del Franquisme (ACEPF). Militant històrica del PSUC, va tancar les llistes d’Ada Colau el 2015, amb les que els comuns van arribar a l’Alcaldia de Barcelona. Diverses institucions i entitats l’han guardonada –Medalla de Honor de Barcelona 2003 i Creu de Sant Jordi 2005– i han lloat la seva lluita. El passat mes de maig l’Ajuntament li va fer un homenatge pel seu 100è aniversari.

Salvo era filla d’un fuster aragonès i una minyona del Priorat i va néixer a Sabadell, però quan tenia 7 anys la família es va traslladar a les Corts i ja sempre més va estar vinculada a la capital catalana. Durant la Guerra Civil va ser secretària de Propaganda del Comitè de Barcelona de les JSUC i quan va caure Barcelona va intentar exiliar-se, però va ser detinguda a França i tancada en camps de concentració de refugiats.

El 1941 la dictadura de Franco la va internar a la presó de les Corts i, segons va denunciar, no va poder ser mare a causa de les tortures rebudes al penal. També va passar per presons de Saragossa, Madrid i Segòvia. Un tribunal de guerra la va condemnar a 30 anys de presó, dels que en va complir 17. Fins al 1957 no va quedar en llibertat i va entrar a militar clandestinament al moviment feminista i al PSUC. L’ha biografiada qui fos comissionat de Memòria Històrica el passat mandat, Ricard Vinyes.

Més informació

Nou comentari