Millor un ronyó vell que la diàlisi

Un estudi de l'Hospital del Mar indica que si se supera el postoperatori l'esperança de vida d'allarga

Els ronyons de gent molt gran poden salvar i millorar la vida de pacients que entren en la tercera edat amb insuficiència renal crònica. Ho demostra un estudi fet a l’Hospital del Mar de Barcelona, amb 128 pacients als quals es va fer un seguiment entre el 1990 i el 2014.

Els metges investigadors han arribat a la conclusió que, per als malalts de més de 60 anys, és millor rebre el trasplantament d’un ronyó d’un donant de més de 80 anys que l’alternativa de continuar amb diàlisi. L’estudi, els resultats del qual s’han fet públics avui segons recull Europa Press, s’ha fet amb l’Organització Catalana de Trasplantament (Ocatt). 

Segons María José Pérez Sáez, metge del Servei de Nefrologia de l’Hospital del Mar, el treball dut a terme ha permès “verificar” que amb aquest tipus de trasplantaments s’aconsgueix “un benefici en supervivència”. ​És a dir, que els pacients tenen una esperança de vida més llarga si se sotmeten a aquest trasplantament, malgrat els riscos inicials que implica.

Els mateixos metges admeten que el risc de morir augmenta, respecte dels que continuen amb la diàlisi, durant el primer mes després de la intervenció. Però si se supera aquest període, especialment després del primer any, la millora pel que fa a l’esperança de vida és substancial. Per contrarrestar els riscos, la clau és la selecció del receptor del ronyó, ja que si el seu estat general és bo té mes possibilitats que el trasplantament funcioni.

Més informació

Nou comentari