Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mescladís demana empara al TSJC per salvar la seva ‘terrassa social’ a Ciutat Vella

La Fundació Mescladís ha presentat un recurs davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè s’aturi cautelarment el desnonament administratiu previst inicialment per al dimarts. Considera que deixar el local actual posa en risc la viabilitat del projecte contra l’exclusió social que realitza, ha explicat en un comunicat Col·lectiu Ronda, que ha assessorat a l’entitat legalment. La rescissió del bar amb terrassa que regenta, tot un oasi multicultural al barri de la Ribera que dona feina a joves vulnerables, sorgeix de l’adjudicació d’aquest espai municipal a un nou gestor que va presentar una oferta més barata a l’Ajuntament de Barcelona. 

La fundació ha recorregut una resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) perquè la considera “contrària a dret i lesiva dels interessos legítims” de l’entitat, segons la notificació de recepció del TSJC. El president de la fundació, Martín Habiague, ha afirmat que “abandonar aquest local posa severament en qüestió la viabilitat de l’organització i la tasca de formació i acompanyament” que realitza amb menors estrangers no acompanyats, migrats, refugiats i altres col·lectius en risc d’ exclusió social.

L’actuació de l’entitat es finança en més d’un 95% a través de fons propis que genera la seva activitat, i el 80% corresponen a aquest local, Espai Mescladís, en què forma professionalment en cuina i hostaleria a més de 80 alumnes en risc d’exclusió i que el Districte de Ciutat Vella de Barcelona ha concedit en un nou concurs a un empresari privat, ha explicat.

Nou concurs quan l’espai va passar de Parcs i Jardins al districte

La fundació s’ha encarregat de gestionar aquest local municipal durant els últims 8 anys i en passar del Departament de Parcs i Jardins al Districte de Ciutat Vella, aquest va fer un nou concurs en què l’entitat creu que “s’ha prioritzat de forma inequívoca una lògica purament mercantil”. Mescladís va presentar un recurs d’alçada contra la valoració de les ofertes presentades, que va concloure privant a la fundació de la concessió, atorgant-a un empresari que assegura que no té vinculació amb el barri ni en el treball social, i que ja gestiona altres terrasses de titularitat municipal.

L’advocat Marc Vilar ha afegit que a més de l’alt component econòmic de l’oferta, hi havia un punt amb un redactat “equívoc i poc clar” sobre la situació de risc d’exclusió de la plantilla, i ha defensat que en fer un canvi de valoració, la de Mescladís era la proposta que aconseguia més punts. “En la nostra petició al TSJC demanem que es valori especialment no només el greuge irreparable per a la Fundació que es produirà si dimarts que ve ha d’abandonar el local i cedir-lo a la gestió d’un empresari sinó, especialment, el greuge que això suposa per al interès públic “, com mostra el fet que ha aconseguit més de 9.000 signatures a favor del projecte.

A l’espera de la resposta del tribunal, que ha d’arribar aquest divendres com a màxim, Habiague ha explicat que no poden anar-se’n del local fins a no disposar d’una resposta definitiva i fins a tenir una alternativa que garanteixi la continuïtat de l’atenció als seus usuaris: ” no tenim cap intenció de baixar els braços mentre veiem enfonsar aquest projecte meravellós”.

Gala Pin lamenta el canvi però no veu marge legal per impedir-lo

La campanya #SOSmescladís ha aconseguit reunir més de 9.000 signatures a través d’una campanya a la pàgina web change.org, així com el suport de més de 80 entitats socials i organitzacions institucionals. La regidora del districte, Gala Pin, va lamentar a principis d’abril en un apunt al seu Facebook que la iniciativa hagi d’abandonar l’espai, però ha recordat que va perdre un concurs públic: “No podem canviar el resultat d’un concurs. Seria delictiu”. Ha defensat que el concurs es va dissenyar en base a unes prioritats de model de ciutat i amb clàusules per a promoure l’economia social, i ha afegit sobre Mescladís: “Desgraciadament, la pràctica quotidiana és molt millor que el projecte que va presentar al concurs, que és el que s’avalua”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa