Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Hospital del Mar inicia la seva transformació amb els ulls posats en pròximes pandèmies
  • CA

L’epidèmia de tifus de 1914 va marcar la creació de l’Hospital del Mar en un conjunt de pavellons recreatius de la ciutat. Ara, una pandèmia, la de la Covid-19, entra en la història del centre que, a partir dels aprenentatges aconseguits després d’un any que es declarés l’emergència global, inicia un projecte de transformació global que arrencarà aquest juny i finalitzarà el 2030. Es tracta d’un dels projectes de la ciutat més importants per a l’Ajuntament de Barcelona que, juntament amb la Generalitat de Catalunya, són titulars de la propietat del centre hospitalari, referent dels districtes de Sant Andreu i Ciutat Vella. De fet, el projecte és un dels que aspira a rebre finançament dels fons Next Generation i per això té en compte els aspectes que s’intenten promoure, com ara la digitalització i la sostenibilitat.

Per tal de poder començar les obres, la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han anticipat el finançament necessari pel projecte executiu, que ha costat 2,5 milions d’euros, i per la primera part d’aquesta nova fase de transformació, amb un cost de 11,4 milions d’euros.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, arribant a l’Hospital del Mar per a la presentació de la segona fase de l’ampliació / ACN

Preparats per una nova pandèmia

L’experiència de la Covid-19 deixa petja en un projecte, pressupostat amb 150 milions d’euros, que prepara l’hospital per a l’eventual arribada de noves pandèmies i epidèmies, ha explicat el president del Consell Rector del Parc de Salut Mart, Joan Puigdollers, en roda de premsa al costat del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Aquesta petja per exemple es veurà amb els circuits unidireccionals, el sistema de trànsit ordenat que els hospitals van haver de dissenyar amb el coronavirus per evitar contagis. L’ampliació preveu dotar les habitacions amb vistes al mar i s’equiparà l’edifici amb elements de domòtica i tecnologia que revolucionaran l’experiència dels pacients.

Tecnologia 5G, intel·ligència artificial o la internet de les coses tindran un paper destacat en aquesta transformació. El projecte també té en compte la creació de zones d’aïllament de pacients i espais verds per trobar-se amb la família. Els llits estaran dotats de tablet, element que ha estat important en aquesta pandèmia per garantir el contacte amb els familiars quan els malalts han d’estar aïllats. A les UCIs es planifica un procés per humanitzar-les i fer-les espais més lluminosos i agradables.

El nou edifici, que sumarà 22.500 metres quadrats, permetrà que l’Hospital del Mar arribi als 83.500 (ara n’ocupa 61.000 de superfície). Es construiran sis noves plantes d’hospitalització amb les quals el nou edifici guanyarà 75 llits. També s’incrementarà el nombre de quiròfans, amb quatre de nous, i es disposarà d’un heliport per a rebre pacients greus.

Durant la presentació del projecte, Argimon ha destacat la rellevància del mateix no només per Barcelona, sinó també per tot Catalunya. El conseller ha destacat que darrere del projecte hi ha una filosofia on s’hi troben elements com la sostenibilitat i “on la salut va més enllà dels serveis que podem prestar, adaptat a les noves necessitats”. Per la seva banda, Colau ha mostrat el compromís de l’ajuntament perquè el projecte tiri endavant.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Comunistes de sempre, antitot i antivacunes a juny 14, 2021 | 23:08
    Comunistes de sempre, antitot i antivacunes juny 14, 2021 | 23:08
    Vigilem no ho freni la Colau. Obres i empreses dolentes, coloms i rates bones.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa