Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les sales d’estudi municipals, en ERTO tot i la reobertura de biblioteques
  • CA

Els treballadors del servei de sales d’estudi nocturnes de l’Ajuntament de Barcelona travessen una situació paradoxal. L’espai on treballaven està operatiu, però ells són a casa sense cap pista de com i quan es reincorporaran a la feina. Vuit mesos després de l’esclat de la pandèmia, s’han trobat amb el seu primer ERTO aquest novembre. La decisió es va prendre pel tancament de les biblioteques –on estan ubicades les sales– per ordre del govern de la Generalitat, aquest octubre, però s’ha mantingut vigent un cop han reobert els equipaments al novembre. Així, mentre es reprenen les activitats culturals i la vida presencial a les biblioteques, aquest servei externalitzat a mans de la Fundació Pere Tarrés manté la incertesa sobre els seus 19 treballadors.

“És una doble vergonya. Primer, perquè s’està suspenent un servei sense que les causes que el provocaven siguin vigents. I després, que no hi ha cap raó perquè Pere Tarrés digui que no pot fer front a les nòmines, quan l’Ajuntament li segueix pagant”, denuncia Òscar Murciano, secretari d’acció sindical de CGT Catalunya. Aquest últim apunt fa referència al document amb què el govern municipal anunciava la suspensió del servei, un text en el qual s’especificava que l’administració es faria càrrec de diverses despeses vinculades a l’aturada del contracte.

A tot això se suma el fet que l’Ajuntament anunciés al març que evitaria de totes totes els ERTO en les subcontractacions municipals. Durant la primera onada, el govern d’Ada Colau va comprometre’s a fer-se càrrec dels sobrecostos als serveis municipals externalitzats perquè les empreses no fessin expedients de regulació temporals. Es va certificar amb un decret d’alcaldia lligat a l’estat d’alarma. Aquesta segona onada, però, la fundació Pere Tarrés ha tirat endavant aquest ERTO sense cap posicionament en contra per part del consistori.

El servei de sales d’estudi nocturnes estava actiu de manera habitual de les vuit del vespre a les dotze de la nit, de dilluns a dijous. Hi ha nou espais repartits en nou districtes –l’únic on no hi ha oferta és Ciutat Vella– que s’omplen de joves amb llibres, llibretes i subratlladors de colors. Els treballadors afectats denuncien que s’ha estat precaritzant el servei des del 2012, amb l’arribada de Xavier Trias a l’alcaldia, però també amb l’últim concurs, fet el 2018 per l’equip d’Ada Colau. Són tots joves i en alguns casos voregen la precarietat laboral. Aquest servei els dona feina durant 16 hores a la setmana, així que han de pluriocupar-se si volen arribar a tenir un sou sencer. I això, en plena pandèmia, els ha deixat encara més tocats. “Jo tinc tres feines i des del març que no arribo a fer un sou complet”, explica una de les persones afectades per l’ERTO de les sales d’estudi.

La plantilla també critica la gestió que s’ha fet de l’aturada laboral i lamenten la manca de comunicació de la Fundació Pere Tarrés, en aquest cas. El decret català que tancava les biblioteques es va emetre el 29 d’octubre. Malgrat no poder oferir l’espai per a estudiar –ni tan sols amb mesures sanitàries– els treballadors van seguir fent feina de gestió i seguiment digital. Queda constància perquè fitxaven cada vegada que hi dedicaven hores. Així van estar, almenys, fins al 13 de novembre. I el dia 16 van rebre una trucada que els advertia de la mala notícia: estaven inclosos en un ERTO. La sorpresa, però, és que se’ls aplicava des del 9 de novembre. I per acabar-ho d’arrodonir, tan sols una setmana després d’assabentar-se de la suspensió de la seva feina, les biblioteques van tornar a obrir sense ells.

Fonts de l’Ajuntament i de Pere Tarrés coincideixen a assenyalar a aquest diari que s’està treballant per adaptar el servei a les noves mesures. La fundació expressa que vol reactivar el funcionament de les sales d’estudi nocturnes de manera “imminent”. El govern municipal apunta que “possiblement” el servei es restablirà “fins a les 22h” i “a partir de la setmana vinent”.

Els afectats, però, insisteixen a demanar explicacions de per què han hagut d’afrontar un ERTO quan no el van patir durant el primer estat d’alarma i quan ja fa dues setmanes que el motiu de la suspensió ha quedat sense fonament. Encara aquesta setmana, Pere Tarrés explicava que “els treballadors de sales d’estudi estan en ERTO fruit de les restriccions del Procicat i l’impediment de l’obertura de les biblioteques, on se situen les sales”. Els treballadors ho consideren “una presa de pèl”. Si bé reconeixen que el seu horari anterior xoca amb el toc de queda encara vigent, reivindiquen que poden oferir el servei fins les deu de la nit i que la resta del temps el poden destinar a altres tasques, com l’elaboració d’informes o tallers.

Tot i que aquest diari ha demanat més detalls sobre per què en aquest cas s’ha arribat a aplicar un ERTO i s’ha estès més enllà de les restriccions a les biblioteques, tant l’Ajuntament com l’adjudicatària han evitat aportar més informació. Per la seva part, la CGT lamenta que els sindicats presents al comitè d’empresa no hagin fet una demanda que impugni l’expedient d’aturada laboral.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa