Les ajudes a famílies redueixen “significativament” el risc de pobresa, conclou l’Ajuntament

L'Ajuntament destaca que un programa de concessió de rendes millora l'accés a l'alimentació o permet fer front a despeses sobrevingudes

La concessió de rendes redueix de manera “significativa” el risc de pobresa. Així ho ratifica l’Ajuntament de Barcelona en l’avaluació final del B-Mincome, un projecte pilot cofinançat per la UE que es va desenvolupar entre el 2017 i el 2019 en deu barris de l’Eix Besòs. Les 952 famílies que van participar-hi van percebre diferents modalitats de renda combinades o no amb polítiques sociolaborals. La participació en el programa va reduir en 8 punts percentuals les privacions severes, en 13 punts percentuals la inseguretat alimentària i en 16,8 punts percentuals la probabilitat de no poder fer front a les despeses de l’habitatge, com per exemple experimentar retards en el pagament del lloguer o de la hipoteca. El projecte també ha tingut un impacte de gènere positiu, promovent l’empoderament de les dones participants.

“El projecte B-Mincome confirma l’eficàcia de la garantia de rendes per oferir perspectives de futur a persones en una situació molt precària i també l’efecte positiu sobre la cohesió socials als barris”, ha assegurat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

La salut, pendent de millora

Segons el consistori, el projecte ha millorat la visió que les persones participants tenen dels seus barris i ha generat una major predisposició a implicar-se en activitat cooperatives i en conèixer la feina que fan les entitats locals. A més, pel que fa a la feina dels serveis socials, s’ha pogut constatar que la provisió de rendes millora la relació entre les persones participants i les treballadores socials, en el sentit que “es generen relacions més horitzontals i menys assistencials”.

Per contra, s’afirma que “no és possible apreciar una millora significativa de la salut física ni mental, tot i que sí s’ha vist una millora de la qualitat de les hores de son, la reducció dels nivells d’estrès i la millora en l’accés a l’atenció mèdica”. D’igual manera, no ha estat possible validar l’efecte positiu sobre un increment de l’emprenedoria econòmica o la probabilitat d’accedir a una feina.

Nou comentari