Més d’un centenar de treballadors del sector de les agències de viatges han protestat aquest dijous a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat, per reclamar “amb caràcter d’urgència” un pla de rescat per al sector. El gremi avisa que la caiguda de la facturació durant el 2020 és del 90% i alerta que, si no es reactiva l’activitat, un 50% de les empreses de l’estat es veuran abocades a tancar. “Amb les restriccions que cada autonomia està prenent hi ha desorientació i poca coordinació”, ha criticat el president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), Martí Sarrate.

Amb l’activitat aturada des de fa nou mesos, asseguren que es troben en una situació “d’escanyament econòmic”. ACAVe assegura que en el conjunt de l’estat un 84,6% de les empreses del sector continua amb tots els treballadors en ERTO, un 20% ja han tancat i hi ha un 40% no han obert perquè no tenen “ni producte ni clients”, ha dit Sarrate. Pel que fa a Catalunya, hi ha 2.500 agències amb uns 17.000 treballadors, segons dades d’ACAVe.

Protesta de les agències de viatges a Sant Jaume / Cedida

Ajudes insuficients

“Estem en una situació de paràlisi del sector”, ha reiterat Sarrate. En aquesta línia, diversos propietaris d’agències de viatges han manifestat que amb la pròrroga dels ERTO, les ajudes al cessament d’activitat d’autònoms i l’ampliació dels crèdits ICO no en tenen prou. “No hi ha producte perquè no hi ha connectivitat”, ha assegurat Sarrate. Des de la plataforma ‘AyudaAgentesViajes’, la seva representant, Olga Gutiérrez, ha demanat “més consideració cap a les agències de viatges”.

“Hi ha una sèrie de mesures que es poden prendre, però s’improvisa molt en la presa de decisions”, ha criticat Sarrate. “L’últim ERTO es va prorrogar 24 hores abans que caduqués”, ha afegit. Per això ha demanat més “coordinació” entre administracions i autoritats sanitàries i ha recordat que “la salut econòmica també és important”. Pel que fa a la pròxima temporada turística, el sector espera reactivar l’activitat al segon trimestre del 2021. “Tenim l’esperança que la vacuna funcioni”, ha dit Sarrate. Malgrat tot, creuen que per Setmana Santa, al març, encara és un termini just per portar un bon ritme de reserves. Amb tot, l’objectiu és que el 2021 puguin recuperar un 40% de l’activitat que tenien el 2019.

Una treballadora d’una agència de viatges protesta per la falta d’ajudes / Cedida

El gremi també ha reclamat al govern que permeti acreditar el negatiu en Covid-19 amb un test d’antígens per tal de facilitar els moviments entre fronteres. Asseguren que això seria “la solució” pels viatges de menys de tres dies. Durant la protesta el president d’ACAVe, Martí Sarrate, ha llegit un manifest del sector, que també han lliurat a les administracions. Els manifestants s’han aplegat sota el lema unitari “Ajudes a les agències de viatges. Junts som més forts”. L’acció de protesta ha estat simultània també a València i Sevilla.

Nou comentari