Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’AMB construeix refugis de biodiversitat amb els arbres caiguts del temporal Gloria
  • CA

L’AMB està construint una trentena de refugis de biodiversitat a diversos parcs metropolitans aprofitant la fusta i els troncs dels arbres caiguts durant el temporal Glòria. Per fer els nous refugis s’han agafat grans troncs d’arbres i s’han col·locat a terra per atraure i albergar animals, fongs i molses. És una manera de donar-los una segona oportunitat per acollir vida i, al mateix temps, convertir-se en un recurs pedagògic i educatiu.

La superfície dels refugis s’omple d’encoixinat –també conegut com mulching–, un compost que s’obté a partir de triturar restes de troncs i branques i que potencia la biodiversitat i afavoreix la presència de diferents espècies d’insectes. Aquest compost també genera beneficis importants per als espais verds, ja que contribueix a naturalitzar el paisatge, a retenir la humitat i a regular la temperatura dels espais. 

Insectes, ocells i fongs

La cap del servei de control de qualitat de l’espai públic de l’AMB, Isabel Martín, explica que la combinació de materials com els troncs d’arbres morts, la fullaraca, la pinassa i el brancatge triturat permet crear llocs càlics que faciliten l’estada d’insectes i aràcnids. Les abelles o les vespes solitàries aprofiten els forats dels troncs per pondre-hi ous. També atrauen rèptils, ocells, invertebrats, fongs i molses.

A més, l’aprofitament de l’arbrat forma part d’un procés d’economia circular que permet reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i és un recurs educatiu molt valuós per als parcs, ja que podrà organitzar activitats familiars i escolars per observar els canvis que s’hagin produït. El temporal Glòria va tombar 430 arbres, dels quals el 75% s’ha pogut reaprofitar per aquest projecte.

Refugis de biodiversitat
Els troncs dels arbres morts s’aprofiten per fer-hi hàbitats per insectes i ocells / AMB

Eina educativa

Els refugis de biodiversitat són una eina perfecta per explicar i visualitzar la gestió sostenible dels espais naturals, faciliten l’observació de diferents espècies –que es poden introduir a dins del Visor de fauna de l’AMB– i afavoreixen el seguiment de la biodiversitat dels parcs. Són un element important del pla de millora que l’AMB ha posat en marxa als parcs i les platges metropolitanes amb actuacions com el jardí de papallones, les caixes niu, menjadores d’ocells o refugis de ratpenats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa