Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Vall d’Hebron busca identificar “la dinàmica d’infecció” familiar en menors
  • CA

El cap de la unitat de Patologia Infecciosa i Immunodeficiències Pediàtriques de l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, ​​Pere Soler, ha presentat aquest dimecres un estudi epidemiològic per analitzar la transmissibilitat intrafamiliar del coronavirus i identificar “la dinàmica d’infecció” dins de la família en menors. Soler ha concretat que l’estudi es realitzarà en base a 162 pacients pediàtrics –unes 150 famílies aproximadament– amb diagnòstic confirmat de Covid-19 durant el confinament a partir del registre de l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas).

L’estudi permetrà disposar de “més dades epidemiològiques” del territori que, segons el parer de Soler, és imprescindible per entregar-los a l’administració amb l’objectiu d’ajudar en la presa de decisions com, per exemple, de cara a la tornada a l’escola aquest setembre . L’objectiu inicial és realitzar una enquesta telefònica a les famílies per conèixer les dades clíniques i epidemiològiques, així com els factors de risc o comorbiditats dels pacients pediàtrics participants.

Resultats a finals d’agost

De fet, Soler ha explicat que en una setmana de treball han contactat per telèfon amb 60 famílies, pel que ha vaticinat que en “tres setmanes podrien tenir les dades retrospectives”, encara que ha reconegut que en el període de vacances és més complicat.

L’estudi també avaluarà els contactes dels menors amb els convivents al nucli familiar i també a aquelles persones amb les que van tenir un contacte freqüent –diario o, com a mínim, una vegada a la setmana–, així com l’afectació per el virus que han tingut aquests adults. Als participants de l’estudi que no tinguin confirmació prèvia de la infecció se’ls oferirà la possibilitat de sotmetre a un test serològic per establir si han estat positius de Covid-19.

Grup d’edat

Soler ha explicat que un altre dels objectius de l’estudi és donar les dades de transmissibilitat “segregats per edat”, a l’analitzar els casos de pacients de fins a 18 anys, de cara a la presa de decisions que pugui fer l’administració durant la volta a l’escola . De fet, tot i que encara no tenen identificada la dinàmica de transmissió intrafamilar, han detectat que els menors dels 14 als 18 anys “representen el 42% de tots els pacients” de l’estudi.

L’estudi, que lidera la Vall d’Hebron, compta amb la participació de 50 centres entre l’atenció primària i altres hospitals com l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, ​​l’Hospital Josep Trueta de Girona, l’Hospital de Santa Caterina de Salt (Girona) i l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.

Soler ha insistit que aquest projecte és “totalment transversal” i ha obert la porta a la possibilitat de col·laborar amb l’Hospital Sant Joan de Déu d’Esplugues de Llobregat (Barcelona), que també té en marxa estudis sobre el Covid-19 en menors .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa