La UNED destaca “la Caixa” i Càritas per la seva lluita contra la pobresa infantil

L'informe destaca que han multiplicat per tres les peticions d'ajuda en els últims mesos

La Universitat Nacional d’Educació a Distància ha destacat les bones pràctiques dutes a terme per “la Caixa” i Càritas per la seva lluita contra la pobresa infantil, agreujada arran del coronavirus. Així ho posa de manifest l’estudi ‘Pobresa Infantil’ de la UNED, que situa la taxa de pobresa infantil a Espanya en més del 25 per cent, amb més de 3,6 milions de menors que la pateixen o estan en risc de patir-la.

Tot i ser la cinquena economia de la Unió Europea, a Espanya 1,4 milions de menors viuen en la pobresa i 2,2 milions més estan en risc de patir-la. L’estudi de la UNED recomana reforçar les xarxes d’entitats que lluiten contra la pobresa infantil davant el previsible alentiment de l’economia arran de la crisi derivada de la pandèmia del coronavirus.

En aquest sentit, ha destacat a Càritas i la Fundació “la Caixa”, que han multiplicat per tres les peticions d’ajuda en els últims mesos i han demostrat “capacitat i experiència” davant situacions com l’actual, “constituint exemples de bones pràctiques en aquest àmbit”. L’informe, elaborat pels doctors en Ciències Econòmiques de la UNED Pedro Cortiñas i Cristina Sánchez, situa la taxa de pobresa infantil a Espanya en més d’un 25 per cent, un percentatge que a Europa tan sols supera Romania.

L’anàlisi recorda que la crisi de 2008 va produir efectes adversos en l’economia que es van manifestar en una reculada de les condicions de vida de determinats grups de població, una situació que “ara podria agreujar-se”. En aquest punt, Cortiñas ha alertat que la crisi derivada del coronavirus “afectarà i ja està afectant no només la situació de pobresa infantil en termes monetaris, sinó a la desigualtat d’oportunitats en termes educatius, sanitaris, etc”.

“Per això més que mai caldrà estar molt alerta, perquè són els grups amb menys recursos els més vulnerables davant una situació com la que estem vivint”, ha afegit el coautor de la recerca.

ROL FONAMENTAL DE LES ENTITATS QUE COMBATEN LA POBRESA INFANTIL

L’informe posa èmfasi en el rol “fonamental” que tenen les entitats que combaten la pobresa infantil i recomana enfortir les xarxes d’aquestes entitats amb “més suport, millor finançament i major reconeixement”. En aquest context, Cortiñas ha subratllat “la lliçó de bon fer” que estan reforçant la seva atenció als més vulnerables en els últims mesos.

En l’apartat de bones pràctiques, l’estudi posa de relleu el programa ‘CaixaProinfancia’ de la Fundació “la Caixa”, que promou el desenvolupament social i educatiu de menors en situació de pobresa i que, des de la seva creació en 2007, ha atès més de 300.000 nens i nenes, destinant més de 400 milions d’euros a la lluita contra la pobresa infantil. “Seria molt important reforçar les xarxes d’entitats que lluiten contra la pobresa infantil, com Càritas o la fundació “la Caixa”, que tenen un paper fonamental, ja que duen a terme inversions en àrees en què l’ajuda es fa imprescindible, amb una eficiència de despesa del 100%”, ha suggerit Cortiñas.

Altres entitats destacades en l’informe pel seu compromís en la lluita contra la pobresa són les ONG Ajuda en Acció i Aldeas Infantiles, que el 2018 van ajudar a més de 100.000 menors a tenir una educació de qualitat. Igualment, l’informe de la UNED remarca la feina de la fundació del Reial Madrid, en favor de la inclusió esportiva; la de la fundació Barrié, que combat l’abandó escolar a Galícia, la fundació ANAR, amb la seva línia telefònica gratuïta i confidencial d’ajuda als menors en risc; o la fundació Carrefour, amb el seu suport a la paràlisi cerebral.

Entre les recomanacions per a reduir la xifra de pobresa, l’estudi suggereix reorientar les polítiques de benestar buscant la inversió en polítiques de família i infància per a dotar-les de major protecció; la millora de les prestacions per a ajudes en habitatge; i el reforçament dels serveis socials que afavoreixin la conciliació familiar. L’informe de la UNED recorda que la reducció de la pobresa “és imprescindible” i el “principal repte” dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU per a 2030, dins dels quals també s’inclou la implementació de sistemes i mesures de protecció social per a aconseguir una àmplia cobertura de les persones més vulnerables.

En aquest sentit, l’estudi remarca que la Unió Europea “segueix de prop” l’evolució de la pobresa infantil i la desigualtat a Europa i que algunes de les últimes recomanacions als estats membres són que revisin el finançament dels serveis destinats a la protecció de la infància, educació, serveis socials i protecció social; o que es millorin els serveis de protecció a la infància tenint en compte les situacions de vulnerabilitat.

Nou comentari