Un equip del Centre Mèdic Teknon de Barcelona ha extret pel nas un tumor cerebral a una nena de quatre anys mitjançant una cirurgia multidisciplinària endoscòpica, segons ha informat el centre en un comunicat. L’operació, que executa Oliver & Ayats Institute des del 2005, aconsegueix la resecció total del tumor cerebral en el 100% dels casos, i la seva extracció per una cavitat de tan sols un centímetre de diàmetre.

El centre ha ressaltat que, per a aquesta operació, es requereix un alt nivell d’experiència per part del cirurgià, però l’hospitalització pot ser curta i la recuperació ràpida, amb “menys efectes adversos i danys neurològics”. El craniofaringioma és un tumor cerebral benigne, típic de l’edat infantil, entre els 5 i 10 anys. Aquesta lesió comprimeix la hipòfisi o estructures cerebrals veïnes com l’hipotàlem i el quiasma òptic, que actua de control de la visió. Concretament, aquest tumor causava en la nena maldecaps persistents, malestar general, a més d’una disminució de l’agudesa visual.

Com explica el neurocirugià líder de l’operació, Bartolomé Oliver, en el craniofaringioma no hi ha aquest factor de risc: “Són els romanents del teixit embrionari que es queden on no haurien d’estar i això fa que es desenvolupin i aparegui el tumor. Normalment de creixement lent”. La cirurgia endoscòpica transesfenoidal transnasal, que es fa amb un equip d’especialistes en neurocirugia, otorinolaringologia, anestèsia i infermeria, és una tècnica mínimament invasiva que utilitza l’endoscopi com a font de visió per operar.

No es manipula el cervell

A diferència de la craniotomia, la tècnica quirúrgica que s’utilitzava abans en els craniofaringiomes, “amb aquesta cirurgia no ha de manipular-se el cervell ni els nervis òptics, es treballa per sota d’ells”, explica Oliver. Al seu parer, s’obté una visió molt bona i directa de totes les estructures que han de separar-se del tumor, com poden ser petites artèries i es tracta de “l’única via que garanteix unes extirpacions completes d’aquests tumors”.

Més notícies

El regidor portaveu d’ERC acaba a l’hospital en ser envestit per un altre ciclista

Notícia: El regidor portaveu d’ERC acaba a l’hospital en ser envestit per un altre ciclista
Comparteix
Li han hagut de posar quatre punts per un trau a la barbeta i té trencat un os del canell
Notícia: El regidor portaveu d’ERC acaba a l’hospital en ser envestit per un altre ciclista - Mobile

Un detingut per robatori ingressat al Clínic s’escapa saltant per la finestra

Notícia: Un detingut per robatori ingressat al Clínic s’escapa saltant per la finestra
Comparteix
L'home ha fugit cap a les 22:30 hores i la policia el busca
Notícia: Un detingut per robatori ingressat al Clínic s’escapa saltant per la finestra - Mobile

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Perot a maig 07, 2019 | 20:26
    Perot maig 07, 2019 | 20:26
    No és la primera a Catalunya. És possible que ho sigui a la Teknon. Cal ser seriosos.

Nou comentari

Comparteix