La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha visitat la Dreta de l’Eixample en el marc del programa Visites als barris de la ciutat de Barcelona. Hi ha anat a escoltar les peticions més urgents del veïnat, entre les quals es troben més equipaments públics i solucions al difícil accés a l’habitatge i a la marxa de residents del barri. Vilà s’ha reunit amb l’Associació de Veïns i Veïnes del barri i ja ha traslladat les peticions més urgents a la regidoria del Districte de l’Eixample, que encapçala el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello (BComú).
La Síndica ha constatat que el barri només compta amb un institut, una llar d’infants i un casal d’avis per a 44.000 residents. Vilà ha reclamat “un pla d’equipaments públics pel barri” que permeti una planificació acurada per prestar els serveis públics a la Dreta de l’Eixample. Els veïns li han traslladat la proposta de convertir l’edifici neoclàssic conegut com a Taller Masriera en un equipament d’ús públic al servei del veïnat per a activitats culturals i lúdiques. “Ho hem explicat a les autoritats municipals però no hem rebut resposta”, lamenta l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample.
L’associació veïnal ha detallat a la Síndica les dades de l’Informe Habitatge de la Dreta de l’Eixample, segons el qual la zona ha sofert una notable disminució de població els darrers 40 anys: de més de 71.000 residents el 1970 ha passat a 44.000 a l’actualitat. Ha criticat l’efecte de la gentrificació i ha manifestat que “les famílies amb rendes més baixes estan sent substituïdes per noves famílies amb rendes més altes i per un percentatge elevat de no residents o d’inversors internacionals”. Per solucionar la pèrdua de teixit social, els representants veïnals proposen dues accions: eliminació dels avantatges fiscals per a determinades inversions immobiliàries i que l’administració municipal faci efectiu el dret de tempteig i retracte sobre edificis d’habitatges.
La Síndica ha reconegut que el problema d’accés i permanència en els habitatges és comú a tota la ciutat, però en aquest cas “agreujat per la pressió turística i inversora, atesa la centralitat del barri”. Vilà ha remarcat que “cal que es prengui consciència dels problemes del barri, més enllà de l’aparença de benestar que es percep a les principals vies de la zona, com poden ser l’Avinguda Diagonal o el Passeig de Gràcia”. Els veïns també han lamentat l’envelliment de la població resident, el deteriorament de l’espai públic, la manca de civisme i l’ús intensiu de l’espai públic per part de les motocicletes estacionades a les voreres i dels autocars turístics al carrer Provença i a la Ronda Universitat. Tanmateix, el veïnat també ha ressaltat els punts positius del dia a dia al barri: el bon funcionament del CAP Dreta de l’Eixample, la bona cobertura en transport públic donada la situació de centralitat del barri i la relació amb els responsables del Districte de l’Eixample.