Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Síndica de Greuges repassa amb els veïns els problemes de la Dreta de l’Eixample

La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha visitat la Dreta de l’Eixample en el marc del programa Visites als barris de la ciutat de Barcelona. Hi ha anat a escoltar les peticions més urgents del veïnat, entre les quals es troben més equipaments públics i solucions al difícil accés a l’habitatge i a la marxa de residents del barri. Vilà s’ha reunit amb l’Associació de Veïns i Veïnes del barri i ja ha traslladat les peticions més urgents a la regidoria del Districte de l’Eixample, que encapçala el tinent d’alcalde Gerardo Pisarello (BComú). 

La Síndica ha constatat que el barri només compta amb un institut, una llar d’infants i un casal d’avis per a 44.000 residents. Vilà ha reclamat “un pla d’equipaments públics pel barri” que permeti una planificació acurada per prestar els serveis públics a la Dreta de l’Eixample. Els veïns li han traslladat la proposta de convertir l’edifici neoclàssic conegut com a Taller Masriera en un equipament d’ús públic al servei del veïnat per a activitats culturals i lúdiques. “Ho hem explicat a les autoritats municipals però no hem rebut resposta”, lamenta l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample.

L’associació veïnal ha detallat a la Síndica les dades de l’Informe Habitatge de la Dreta de l’Eixample, segons el qual la zona ha sofert una notable disminució de població els darrers 40 anys: de més de 71.000 residents el 1970 ha passat a 44.000 a  l’actualitat. Ha criticat l’efecte de la gentrificació i ha manifestat que “les famílies amb rendes més baixes estan sent substituïdes per noves famílies amb rendes més altes i per un percentatge elevat de no residents o d’inversors internacionals”. Per solucionar la pèrdua de teixit social, els representants veïnals proposen dues accions: eliminació dels avantatges fiscals per a determinades inversions immobiliàries i que l’administració municipal faci efectiu el dret de tempteig i retracte sobre edificis d’habitatges.

La Síndica ha reconegut que el problema d’accés i permanència en els habitatges és comú a tota la ciutat, però en aquest cas “agreujat per la pressió turística i inversora, atesa la centralitat del barri”. Vilà ha remarcat que “cal que es prengui consciència dels problemes del barri, més enllà de l’aparença de benestar que es percep a les principals vies de la zona, com poden ser l’Avinguda Diagonal o el Passeig de Gràcia”. Els veïns també han lamentat l’envelliment de la població resident, el deteriorament de l’espai públic, la manca de civisme i l’ús intensiu de l’espai públic per part de les motocicletes estacionades a les voreres i dels autocars turístics al carrer Provença i a la Ronda Universitat. Tanmateix, el veïnat també ha ressaltat els punts positius del dia a dia al barri: el bon funcionament del CAP Dreta de l’Eixample, la bona cobertura en transport públic donada la situació de centralitat del barri i la relació amb els responsables del Districte de l’Eixample.

Nou comentari

Comparteix