Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Sagrada Família enderroca la seva parròquia annexa
  • CA

La Sagrada Família enderroca aquest mes de març la seva parròquia annexa, un modest edifici de 1930 situat al xamfrà dels carrers Provença i Sardenya. Bastides, xarxes i una tanca metàl·lica protegeixen l’obra, mentre un gran cartell trilingüe indica que el buidat de l’espai forma part dels acords entre temple i Ajuntament de Barcelona firmats l’octubre de 2018.

L’immoble acollia dependències parroquials i l’Agrupament Escolta Antoni Gaudí, ara reubicat provisionalment en unes naus al carrer Mallorca propietat de la Sagrada Família. L’expulsió del cau del seu emplaçament inicial va generar una gran controvèrsia, perquè l’espai que els havia trobat l’Ajuntament –la Fàbrica del Sucre, a Glòries– no estarà llest fins que es rehabiliti i queda una mica lluny de la zona on viuen i es relacionen els escoltes de l’entitat. 

Cartell explicatiu de l’enderroc de la parròquia de la Sagrada Família / MMP

La parròquia no tenia un gran valor patrimonial però és on Gaudí va viure i treballar durant la recta final de la seva vida. Malauradament aquestes sales van ser totalment incendiades el 1936 en l’esclat de la Guerra Civil. La junta preveia començar l’enderroc al novembre però finalment s’ha endarrerit. Al solar s’estudiava construir-hi un petit centre d’interpretació dedicat a l’arquitecte modernista i un accés més segur a la zona de la cripta.

La crisi trastoca plans i calendaris

La crisi del coronavirus, no obstant, ha deixat tots aquests plans en suspens. Fonts oficials del temple remarquen que l’enderroc ja estava pactat i té com a objectiu alliberar una mica d’espai públic per “contribuir a la millora de l’urbanització, la mobilitat i el transport públic del barri”. Just en aquella cantonada hi ha una boca de metro que ha quedat petita per la gran afluència de visitants en la darrera dècada.

Malles i bastida al voltant de la parròquia de la Sagrada Família, aquest març / MMP

Sobre el proper ús del solar, descarten iniciar cap nova obra properament. En aquest sentit, admeten que la interrupció dels ingressos turístics ha obligat a “treballar a molt curt termini”. Enderroc a banda, la Sagrada Família focalitza tots els esforços en la construcció de la torre de Maria, per a la que ja tenia reservada una partida pressupostària. La nova agulla quedaria completada cap al desembre amb la col·locació de l’estel que l’ha de coronar. 

Edifici parroquial que la Sagrada Família enderroca / MMP

Aquest mes de febrer la Junta Constructora i l’Ajuntament van pactar un important ajornament de pagaments acordats fa tres anys, a causa de la pandèmia. Els acords ja establien que una forta variació en l’afluència de visitants permetria al temple alterar el calendari previst.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa