Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La població de Barcelona creix fins a xifres del 1991
  • CA

La població de Barcelona ha incrementat en 21.422 persones el 2018, cosa que suposa un creixement de l’1,32%. Amb 1.650.358 residents a la ciutat, s’ha assolit la xifra més elevada des del 1991 amb un ritme de creixement més elevat que en els 11 anys anteriors. Segons dades del Departament d’Estadística i Difusió de Dades adscrit a l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament, els fluxos migratoris són la causa del creixement, ja que durant l’any passat va haver més defuncions que naixements a la ciutat. El 49,9% dels residents han nascut fora de Barcelona, fet que fa que el nombre de residents nascuts a la ciutat sigui el més baix de la sèrie. A més, un de cada cinc residents té nacionalitat estrangera, una xifra que suposa el màxim assolit a la ciutat. A Barcelona, estan empadronades 333.516 persones estrangeres de 179 nacionalitats.

La responsable del Departament d’Estadística i Difusió de Dades de l’Ajuntament, María Jesús Calvo, ha advertit que és el primer any que el moviment demogràfic varia més d’un 1% dels últims 12 anys i, malgrat la variació pot semblar baixa, “hi ha un gran moviment dins de la demografia”. En aquest sentit, destaca que s’estan produint canvis “importantíssims” tant en l’estructura de la població com en la composició per origen de la població. A més, molts barcelonins estan canviant de residència dins de la ciutat. “Els canvis de domicili dels barcelonins que que es queden a Barcelona han arribat als 92.000, un 7% més que l’any anterior”, ha explicat Calvo. 

Principalment, a Barcelona arriben adults joves procedents de l’estranger. De les 102.314 altes per immigració, un 16,3% tenen origen a la resta de Catalunya, un 9% a la resta de l’Estat i el 74,7% procedeix de l’estranger. També continua augmentant el nombre de persones que canvien de domicili dins de la ciutat. 

El 26% dels residents han nascut a l’estranger

La nacionalitat estrangera més nombrosa és la italiana, amb 36.276 persones. Es tracta d’una nacionalitat que ha augmentat força durant el darrer any i que s’ha situat molt per davant de la xinesa, amb 21.658 residents xinesos a la ciutat. Els residents de nacionalitat pakistanesa són 20.643 i se situen en tercer lloc. 

Pel que fa al país de naixement dels residents, 433.846 persones han nascut a l’estranger, la qual cosa representa un 26,3% del total de la ciutat. Els tres principals països de naixement del residents a Barcelona nascuts a l’estranger són Argentina, Perú i Equador. 

Un 42,2 % dels estrangers que viuen a Barcelona tenen estudis universitaris o un cicle formatiu de grau superior. Per continents, els estrangers més representats són europeus i americans. Al llarg del 2019, els col·lectius que més residents empadronats han sumat són Itàlia (+4.776), Veneçuela (+2.249), Hondures (+2.202), Colòmbia (2.098) i França (+1.680).

Els increments de residents procedents de Veneçuela, Hondures i Colòmbia coincideixen amb les principals nacionalitats de procedència dels sol·licitants d’asil i refugi a Barcelona.

l districte amb més població estrangera l’any 2018 és l’Eixample amb 61.546 residents estrangers, seguit de Ciutat Vella amb 52.214 i Sant Martí 45.556

Sobre la diversitat poblacional, María Jesús Calvo incideix en què “estem molt allunyats de la hipotètica idea de guetto” que es creen a altres ciutats amb una immigració important, ja que hi ha “a més de 30 barris hi viuen persones de més de 100 nacionalitats”. Fins i tot apunta que la Clota, el barri amb menys població i menys diversitat de nacionalitats, n’arriba a tenir 24 de diferents. 

En el repartiment territorial per nacionalitats, Calvo incideix en què s’aprecien tendències com la dels estatunidencs, que s’acumulen a la zona de Les Corts, Pedralbes i Sarrià-Sant Gervasi. O els russos, que es concentren a l’àrea de Diagonal Mar i el Front Marítim. En el mateix sentit, la responsable del Departament d’Estadística i Difusió de Dades detalla que els hondurenys arriben amb força a Nou Barris, on també hi ha una presència important de paquistanesos. “Per tant, no es pot dir que Ciutat Vella concentri als immigrants”, ha insistit, “perquè s’estan escampant” arreu de la ciutat.

Igualment, Calvo destaca que els immigrants que més han crescut durant el 2018 van ser els provinents de la Unió Europea, que “una de les característiques més important que tenen és que la taxa de titulació –estudis universitaris o grau superior– que tenen és bastant superior a l’espanyola. Més del 62% d’ells estan altament formats. Així que Barcelona està important població jove, potencialmen fèrtil i econòmicament activa”

La taxa de natalitat més baixa des del 2003

L’any 2018 van morir més persones de les que van néixer a Barcelona. Es van registrar 12.889 altes per naixement i 15.238 baixes per defunció al padró. El nombre de naixements es va reduir un 4,7% l’any passat, mentre que la taxa de natalitat es va situar en un 8‰, la més baixa des del 2003. 

Pel que fa als noms més freqüents dels nadons nascuts durant el 2018, entre les nenes es van imposar Emma, Júlia, Sofia, Lucia i Martina. En el cas dels nens, els noms més populars han estat Marc, Pol, Àlex, Lucas i Pau. En el conjunt de la població, però, els noms més freqüents entre les dones són Maria, Montserrat, Marta, Carmen i Nuria, mentre que en el cas dels homes ho són Antonio, Jose, Jordi, David i Manuel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa