La meitat dels ingressats per Covid encara tenen símptomes 7 mesos després

Un estudi alerta de la persistència de trastorns físics i psicològics en els contagiats

El 50% dels pacients que van estar ingressats per Covid-19 encara presentaven símptomes relacionats amb la malaltia 7 mesos després. És un dels principals resultats de l’estudi que ha elaborat l’Hospital de Barcelona i que publica la revista de la Societat Europea de Microbiologia Clínica i Malalties Infeccioses (ESCMID), Clinical Microbiology and Infection. Segons l’estudi, el 49% de 294 pacients amb una mitjana de seguiment de set mesos tenia trastorns psicològics; el 27%, astènia i el 10%, dispnea (dificultats per respirar).

L’estudi conclou que els pacients amb Covid-19 requereixen un seguiment a llarg termini a causa de la persistència de símptomes, especialment els que que van tenir una pressió d’oxigen a la sang més baixa. L’article científic aporta informació inèdita del seguiment de pacients amb Covid durant els 7 mesos posteriors a l’alta hospitalària. En molts àmbits de la pandèmia del coronavirus, les dades són molt escasses perquè encara no ha passat prou temps perquè es pugui construir evidència científica.

Després de la primera onada, l’Hospital de Barcelona va obrir una consulta postCovid que, a més de valoració clínica, incloïa estudi radiològic i analítica de sang. L’equip del Servei de Medicina Interna, liderat per la doctora Yolanda Meije, va posar en marxa l’estudi amb l’objectiu de descriure l’evolució dels pacients mesos després de l’hospitalització, identificar possibles seqüeles i buscar predictors que puguin ser útils en el tractament clínic a llarg termini.

El treball es basa en el seguiment de 300 pacients tractats amb el mateix protocol durant l’ingrés; primer en consulta ambulatòria i, posteriorment, de forma telefònica. En el seguiment ambulatori, amb una mitjana de 45 dies després de l’alta, el 78% dels pacients tenien símptomes relacionats amb la malaltia (el 53% astènia; el 56% símptomes respiratoris) i el 40%, lesions radiogràfiques pulmonars residuals. El 50% dels pacients va necessitar un seguiment mèdic especialitzat després de la primera consulta. Al cap de set mesos, la meitat dels pacients mostraven símptomes relacionats amb la malaltia, incloent astènia, dispnea i trastorns psicològics.

Més informació

Nou comentari