Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La meitat de pacients d’atenció domiciliària barcelonins tenen indicis de depressió i malnutrició
  • CA

El 41% dels pacients d’atenció domiciliària de Barcelona té risc de patir malnutrició, segons un estudi realitzat per infermeres de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya. L’objectiu del treball és descriure l’estat nutricional dels pacients majors de 64 anys inclosos en el programa d’atenció a domicili dels CAP de Bon Pastor, Carles Ribas, El Carmel, Gòtic, La Mina i el Raval Nord. Es van excloure els que estaven ingressats en una residència, pacients de cures pal·liatives i aquells amb demència i sense cuidador que col·labori en la realització del qüestionari. La mostra final va ser de 214 pacients. Un 47,3% presentava una possible depressió, i un 32,5% suspenia la seva qualitat de vida.

El projecte de recerca mostra que la mitjana d’edat de les persones és de 86,3 anys, que són majoritàriament dones (70,1%) i que el 29,9% viu sol. Un 23,4% tenia un cuidador formal; un 43,5%, un cuidador informal; un 23,4% utilitzava els dos, i un 9,8% no en tenia cap. Es va observar també una presència significativa de demència i deteriorament cognitiu. De fet, un 12,6% tenia registrat a la història clínica que patia demència, i un 18,1% presentava deteriorament moderat greu.

Possible depressió a la meitat dels casos

A més, un 47,3% presentava possible depressió. Un 32,5% suspenia la seva qualitat de vida (segons el termòmetre EuroQol), i un 24,7% presentava dificultat per a la ingesta de líquids i sòlids. La presència de demència o deteriorament cognitiu, un major grau de dependència i haver estat hospitalitzat es relaciona amb un major risc de desnutrició.

Mètode d’enquesta

El projecte de recerca va consistir en una entrevista a domicili d’uns 45 minuts, on es van analitzar diferents variables tant des de l’àmbit clínic (sexe, edat, pes, talla, número d’hospitalitzacions), com de l’àmbit funcional (índex de Barthel, preparació del menjar, ajuda en el menjar, disfàgia), de l’àmbit mental (examen cognoscitiu, depressió a través del Test Yesavage, la qualitat de vida a través del termòmetre EuroQol) i de l’esfera social (valoració socio-familiar amb el Test Gijón, situació econòmica, unitat de convivència, cuidador principal i característiques, estat civil o nivell d’estudis).

Més notícies
L’oposició pressiona Colau perquè assumeixi el triple acord pel MACBA, l’ambulatori i el CCCB
Notícia: L’oposició pressiona Colau perquè assumeixi el triple acord pel MACBA, l’ambulatori i el CCCB
Comparteix
La proposta de Diputació i Generalitat aconsegueix l'aval de tots els partits amb les úniques excepcions de l'abstenció de BComú i el vot contrari de la CUP
Unes 300 persones es manifesten pel nou CAP Raval Nord a la Misericòrdia
Notícia: Unes 300 persones es manifesten pel nou CAP Raval Nord a la Misericòrdia
Comparteix
La directora del CAP fa una crida directa als partits polítics: "S'han de mullar i fer-ho possible"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa