La Guàrdia Urbana de Barcelona ha decidit reforçar un 30% els agents disponibles durant el torn de nit del cap de setmana per la fi de l’estat d’alarma la matinada d’aquest diumenge, la qual cosa també suposarà aixecar el toc de queda nocturn. Així, de matinada disposarà de 260 agents per tota la ciutat. En una entrevista de Rac1, l’intendent major de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, ha avançat que aquest reforç de la vigilància es concentrarà sobretot al districte de Ciutat Vella, el mirador de la Rabassada, els búnquers del Carmel a les places del barri de Gràcia i a les platges de la ciutat.

Velázquez ha reconegut que hi haurà moments de la nit en els quals “serà difícil discernir si hi ha un grup gran o molts petits”, per la qual cosa els agents actuaran en els casos més greus. “Ens focalitzarem en les situacions greus”, ha afegit l’intendent major, que ha coincidit amb el conseller d’Interior en funcions, Miquel Sàmper, en què no es podrà arribar a tots costats, per la qual cosa ha demanat corresponsabilitat als ciutadans. A més, es vigilaran especialment les possibles festes nocturnes il·legals, la venda ambulant d’alcohol i els ‘botellóns’ a l’espai públic.

El tinent d’alcaldia Albert Batlle i l’intendent Pedro Velázquez han fet contínues apel·lacions al civisme i al compliment de la normativa sanitària, que segueixen vigents excepte l’obertura fins les 11 de la nit de bars i restaurants i la possibilitat d’estar al carrer més enllà de les 10 de la nit. Per això, han recordat que els agents continuaran vigilant el compliment d’aquestes normes i sancionant, com fins ara. Sobretot han apel·lat a la bona convivència entre veïns perquè es passarà del “silenci nocturn a la vida nocturna”, tant al carrer com en trobades de familiars o amics en domicilis.

La Urbana, a més, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra, estarà pendent del probable increment dels delictes en hores nocturnes. També hi haurà coordinació amb els serveis de neteja, tot i que de moment no es preveu regar els espais públics per evitar ‘botellons’, com s’havia fet en algunes ocasions abans de la pandèmia. En canvi no es descarta limitar l’aforament nocturn de les platges o tancar parcs i jardins si és necessari.

La Guàrdia Urbana també té l’objectiu de reduir la sinistralitat viària, per aquest motiu s’augmentaran en horari nocturn el número de controls d’alcoholèmia i drogotest i es vigilarà la circulació de bicicletes i patinets elèctrics.

Més de 20.000 infraccions del toc de queda

Des de l’inici del toc de queda el passat 25 d’octubre, i fins el 30 d’abril, la Guàrdia Urbana ha interposat un total de 37.034 denúncies i ha desallotjat un total de 105.476 persones de 1.720 espais. Des de l’inici de la pandèmia s’han cobrat sancions per valor d’1.738.215 euros. De les més de 37.000 sancions, 20.237 han estat per saltar-se el confinament nocturn, 12.605 per anar sense mascareta, 4.865 per incomplir la limitació de persones en trobades o locals, 3.196 per incomplir la distància física, 4.199 per compartir alcohol, 875 per fumar, 9.300 per incomplir les limitacions de mobilitat i 2.423 per incomplir el confinament territorial.

Sense metro 24h

Per la seva banda, Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) adaptarà l’oferta de la xarxa de metro a la finalització de l’estat d’alarma i el confinament nocturn el pròxim diumenge 9 de maig, però no tornarà encara el servei 24h en cap de setmana. Les freqüències de la franja entre les deu i les dotze de la nit tornaran a ser les habituals del setembre passat, amb intervals de sis o set minuts a les línies convencionals en dies feiners.

La resta de franges de la xarxa de metro de TMB continuarà donant la mateixa oferta. La demanda en dies laborables va creixent en funció de la reactivació de l’economia i l’augment de l’ocupació i se situa actualment en el 63% dels nivells previs a la pandèmia. En els darrers mesos, l’oferta de la franja nocturna s’havia adequat a la baixa mobilitat provocada per la limitació horària de la restauració fins a les cinc de la tarda, les restriccions en l’activitat cultural i esportiva i el toc de queda a les deu de la nit.

TMB ha assegurat que anirà adaptant el servei en funció de l’evolució de la situació sanitària i la recuperació de l’oci nocturn. En aquest moment, l’horari de la xarxa de metro de TMB continua sent de cinc del matí a dotze de la nit de dilluns a diumenge, així com els dels serveis ferroviaris dins l’àmbit del sistema coordinat per l’Autoritat de Transport Metropolità de l’Àrea de Barcelona.

Nou comentari