La FAVB reclama agents cívics per fomentar la convivència contra la inseguretat

La federació d'entitats veïnals de Barcelona alerten contra les "preteses patrulles ciutadanes"

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha plantejat aquest dimarts crear un cos auxiliar d’agents cívics per fomentar la convivència com a via per combatre la inseguretat en alguns barris. En un comunicat, la junta de la FAVB ha avisat que el problema de la seguretat té moltes causes, i que magnificar-lo pot provocar “pànic social” i trencar la convivència. A més, focalitzar-ho en determinats col·lectius “pot comportar intolerància, xenofòbia i racisme”. 

Entre les mesures que plantegen hi ha aquest nou cos, que sortiria de la transformació dels treballadors de B:SM, ja que el treball de control de l’aparcament cada cop està més tecnificat i no cal tant personal. També aposta perquè el sector turístic assumeixi una part de la inversió en seguretat pública.

La FAVB admet que l’augment de furts i robatoris violents genera una enorme alarma social i reaccions que poden “empitjorar” la situació, en referència a les “preteses patrulles ciutadanes”, que “poden provocar una escalada de violència i una criminalització de persones vulnerables”.

També remarcar que la inseguretat no ve provocada només per qüestions relatives a la violència i a la propietat privada, sinó també problemes amb l’habitatge, amb la seguretat laboral, la violència de gènere o la pobresa. En aquest sentit, ha remarcat que les ocupacions d’habitatges que preocupen en alguns barris són “el producte de les expulsions massives que van practicar els bancs durant la crisi hipotecària”. També ha afegit aquí el paper del model turístic i de l’especulació immobiliària.

A parer de la FAVB, els problemes són diferents en funció dels barris, i les causes també. Per això, ha reclamat fer una diagnosi adequada barri per barri, amb la participació del teixit social per detectar focus de problemes, motius i elaborar una proposta transversal d’actuació.

També aposta per reorganitzar els cossos policials, de forma que els Mossos s’ocupin de les tasques de seguretat i la Guàrdia urbana de la convivència, reforçant la policia de barri i el seu paper de mediació.

Així mateix, reclama una modificació de l’ordenança de civisme per eliminar aspectes punitius que recauen sobre persones vulnerables, fomentant mesures compensatòries i de serveis a la comunitat en lloc de les sancions econòmica.

També planteja un pla de drogues, actuar contra la violència de gènere i revisar la llei d’estrangeria i, si és el cas, alguna de les figures jurídiques de tractament de la reincidència en certs delictes. Ara bé, apunten que les dades estadístiques no avalen que hi hagi menys vigilància policial que a altres països ni tampoc més tolerància judicial.

D’altra banda, també demana que la vigilància i control del transport públic recaigui en cossos de seguretat públics –en lloc de fer servir vigilants privats per a algunes tasques– i analitzar el creixement de la delinqüència en relació amb l’augment de visitants i la posició de la ciutat en el rànquing mundial de ciutats turístiques. La FAVB vol que el sector turístic assumeixi una part de la inversió de recursos en seguretat pública.

Més informació

Nou comentari