La campanya #Migmiliódagraïments reconeix l’esforç de la comunitat educativa durant la pandèmia

Els centres educatius de Barcelona han aconseguir mantenir-se oberts cada dia durant aquest primer trimestre del curs 2020-2021 que ara s’acaba. Malgrat que continuen les restriccions per la pandèmia de la Covid-19, la comunitat educativa ha aconseguit un balanç positiu dels tres mesos i el Consorci d’Educació ha engegat una campanya per reconèixer l’esforç de tots els qui han fet possible la continuïtat de les aules.

La campanya #Migmiliódagraïments, iniciativa del Consorci d’Educació, compta amb el suport de 22 entitats integrants del Consell Educatiu de Ciutat, que també volen fer un reconeixement col·lectiu a la tasca dels darrers mesos. La difusió de la campanya es duu a terme a través de xarxes socials, premsa i el web Migmiliodagraiments.cat.

El passat 14 de setembre els 900 centres educatius de Barcelona van poder obrir tot i la segona onada de la pandèmia, gràcies a la implicació de tota la comunitat educativa per adaptar-se a les noves mesures i evitar els contagis. Un esforç compartit dels equips directius, els docents, els professionals de suport educatiu, el PAS, el servei de consergeria, cuina, neteja, manteniment i els monitors i monitores, a més de les administracions que han acompanyat en aquesta obertura dels centres. Al voltant de mig milió de persones formen la comunitat educativa a Barcelona i ara han donat nom a aquesta singular campanya de suport.

Les escoles de Barcelona s'han mantingut obertes tot el primer trimestre / Consorci d'Educació
Les escoles de Barcelona s’han mantingut obertes tot el primer trimestre / Consorci d’Educació

Han estat setmanes de treball intens, de planificació, de redistribució dels espais, dels horaris d’entrada i sortida, dels patis, del menjador… Els canvis i la creixent alerta sanitària han causat múltiples dificultats, però la voluntat de superació ha estat més forta. Gràcies a això, el curs 2020-2021 s’està desenvolupant amb les màximes condicions de seguretat tant per a l’alumnat, com per al cos docent i el PAS. 

Els rostres de l’esforç col·lectiu

El mig milió de persones que formen la comunitat educativa a Barcelona inclou perfils molt diversos. Estem parlant de 300.000 alumnes, 180.000 famílies donant suport als centres, 20.000 docents compromesos amb l’educació, 18.000 monitors, 9.000 persones de servei de neteja i cuina, 2.500 de personal de serveis administratius (PAS) i consergeria, més de 1.000 professionals de suport educatiu, 900 equips directius que han liderat el procés i 200 referents Covid (RECO), entre d’altres.

Tota la comunitat educativa ha contribuït a mantenir oberts els centres malgrat la pandèmia / Consorci d'Educació
Tota la comunitat educativa ha contribuït a mantenir oberts els centres malgrat la pandèmia / Consorci d’Educació

Després d’uns mesos sense educació presencial, ha quedat clar que aquesta és innegociable dins del procés socialitzador que implica l’educació. L’obertura dels centres era essencial perquè l’alumnat pugui continuar amb l’aprenentatge compartit.

Incidència sota control

Durant els tres primers mesos del curs 2020-2021 els centres educatius han experimentat una evolució de contagis similar a la resta de la societat. En el mes d’octubre es va començar a experimentar un rebrot i el nombre de casos positius va arribar fins els 1.752 a les escoles barcelonines, mentre que els alumnes i professionals confinats van ser 18.545, per un màxim de 728 grups.

Mig milió de persones integren la comunitat educativa a Barcelona / Consorci d'Educació
Mig milió de persones integren la comunitat educativa a Barcelona / Consorci d’Educació

L’impacte del virus es va mantenir en aquests nivells fins al novembre, quan amb les noves restriccions dictades per a tot Catalunya van començar a davallar de manera considerable el nombre de contagis i els grups confinats. Els centres educatius van quedar al marge de les limitacions de moviment, de forma que van continuar oberts cada dia i amb el mateix nivell d’activitat. 

Actualment, l’evolució de la pandèmia en l’àmbit educatiu a la ciutat de Barcelona es manté amb les xifres baixes i de moment no ha tornat a experimentar un augment en els contagis i confinaments com en el mes d’octubre.

L'evolució de la pandèmia en l'àmbit educatiu a la ciutat de Barcelona es manté amb les xifres baixes / Consorci d'Educació
L’evolució de la pandèmia en l’àmbit educatiu a la ciutat de Barcelona es manté amb les xifres baixes / Consorci d’Educació

Les 22 entitats que donen suport a #Migmiliódagraïments

 • Consell Educatiu Municipal de Barcelona
 • Consorci Sanitari de Barcelona
 • Agència de Salut Pública
 • Fundació BCN Formació Professional
 • Consell de la Joventut de Barcelona
 • Comissions Obreres (CCOO) Educació
 • Unió General de Treballadors (UGT) Educació
 • Unió Sindical Obrera de Catalunya (USOC)
 • Associació Empresarial d’Economia Social Dincat 
 • Federació de Pares i Mares d’Alumnes d’Estudis Sufragats amb Fons Públics No Universitaris de Catalunya (FAPAES)
 • Federació d’Associacions de Pares i Mares d’Escoles Lliures de Catalunya (FAPEL)
 • Confederació Cristiana d’Associacions de Pares i Alumnes de Catalunya (CCAPAC)
 • Escola de Mestres Rosa Sensat
 • Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciència de Catalunya
 • Associació de Mestres i Professorat Jubilats (RELLA) 
 • Universitat de Barcelona (UB)
 • Institut de Ciències de l’Educació (ICO)-Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) 
 • Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) BarcelonaTech
 • Universitat Pompeu Fabra (UPF)
 • Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB)
 • Micro, Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC)
 • Foment del Treball Nacional

Nou comentari