Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Biennal de Ciència de Barcelona portarà dones científiques a un centenar d’escoles
  • CA

La Biennal de Ciència de Barcelona, que ha començat aquest dijous, portarà a dones científiques de primer nivell a un centenar d’escoles el proper dilluns 11 de febrer. De forma simultània, faran xerrades a l’alumnat per fomentar les vocacions cientificotècniques entre les noies. La iniciativa s’anomena ‘100tífiques’, mobilitzarà uns 10.000 alumnes d’ESO i està impulsada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) i el Departament d’Educació de la Generalitat amb la col·laboració del Barcelona Institute for Science and Technolgy (BIST).

L’acte central és la xerrada d’Ada Yonath, premi Nobel de Química 2009, a l’Espai Josep Bota de la Coats Fabra, amb la presència d’estudiants de diferents escoles de Sant Andreu. Les nenes i nens assistents podran fer preguntes a l’experta en acabar la ponència, que serà conduïda per Núria Montserrat, investigadora líder de grup de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), una de les comissàries de la Biennal.

[r:1]

Totes les participants, així com l’alcaldessa Ada Colau i el tinent d’alcaldia Gerardo Pisarello, han participat aquest dijous en una trobada preparatòria al Parc Científic de Barcelona, que ha servit també per reivindicar el paper de les dones a la ciència. Colau ha subratllat la “convicció profunda” de la ciutat en l’impuls de la ciència i la importància que les noies puguin “veure” i tenir “com a referents” a dones científiques per aconseguir en el futur unes vocacions professionals més paritàries. La ciència, ha dit l’alcaldessa, és “més estratègica que mai”: “Estic convençuda que el segle XXI serà el segle de les ciutats i les dones”. 

Segons la UNESCO, avui només el 28% dels investigadors del món són dones i a les aules universitàries només hi ha un 35% femení de mitjana en carreres de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. La data escollida per a les xerrades simultànies és, justament, el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència. Un article publicat a la revista Science el 2017 demostrava que les nenes es consideren menys brillants que els nens a partir dels 6 anys i s’autodescarten per esdevenir matemàtiques, físiques o enginyeres. A Catalunya només el 20% dels catedràtics són dones i només el 26% dels càrrecs de responsabilitat a centres
recerca els ocupen científiques.

Més notícies
La primera Biennal Ciutat i Ciència oferirà 135 activitats i reunirà 138 experts
Notícia: La primera Biennal Ciutat i Ciència oferirà 135 activitats i reunirà 138 experts
Comparteix
La divulgació científica arribarà als deu districtes durant cinc dies amb una programació paritària per despertar vocacions femenines

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa