Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament imposa prop d’un milió d’euros en multes a companyies per talls elèctrics

L’Ajuntament de Barcelona ha culminat la tramitació de 25 expedients sancionadors a companyies energètiques per l’incompliment de la Llei 24/2015 contra la pobresa energètica, per tallar subministraments a persones en situació de vulnerabilitat malgrat tenir el preceptiu informe de serveis municipals que acredita aquesta situació.

La tinent d’alcalde Laia Ortiz ha detallat en declaracions als mitjans aquest dimecres que l’import oscil·la entre els 30.000 i els 70.000 euros –de 30.000 en 22 casos i 70.000 en els altres tres, sumat 870.000 euros– i que encara no s’ha fet efectiu el pagament de cap d’ells, perquè s’han recorregut: “En molts casos les companyies l’única cosa que fan és combatre la llei perquè no s’apliqui” i per allargar al màxim els procediments sancionadors, ha criticat.

Ortiz ha destacat que els Punts d’Assessorament Energètic (PAE), que van començar a obrir el 2016 com una prova pilot, els usuaris del servei han anat augmentant cada any i, pel que s’ha vist els dos primers mesos de l’any, també es preveu que ho faci el 2019. Tenint en compte les persones de cada unitat familiar atesa fins ara, els PAE han arribat a 67.400 persones i una de cada tres llars tenia menors a càrrec; també una de cada tres tenia tots els membres en atur; un 40% eren més grans de 65 anys, i un 10% eren monoparentals amb menors.

Han evitat 17.125 talls de subministrament des de la seva obertura a partir de l’elaboració d’informes d’exclusió residencial, i ha promogut 3.700 canvis de la potència contractada; han gestionat 4.500 bons socials, i han tramitat 230 butlletins elèctrics, entre d’altres actuacions del servei, que està “molt ben valorat”: els usuaris el puntuen amb un 9,5 de mitjana, segons Ortiz.

A més, per oferir aquest servei s’han contractat 60 persones a través de plans d’ocupació per treballar en els PAE, de les quals el 67% han estat dones de 52 anys de mitjana; la meitat estava en atur de llarga durada, i el 58% tenia una privació material severa, han detallat fonts municipals, que han concretat que una de cada cinc ha trobat feina després.

L’empresa que atorga el servei majoritàriament a Barcelona, Endesa, ja va informar fa tres mesos que no li constaven les pràctiques que denuncia l’Ajuntament i que, per tant, havia recorregut tots els expedients davant de la justícia. 

Més notícies

L’Ajuntament anuncia 430.000€ en sancions per talls elèctrics i Endesa els nega

Notícia: L’Ajuntament anuncia 430.000€ en sancions per talls elèctrics i Endesa els nega
Comparteix
La tinenta d'alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha denunciat que les darreres setmanes s'han recomptat 28 talls elèctrics irregulars
Notícia: L’Ajuntament anuncia 430.000€ en sancions per talls elèctrics i Endesa els nega - Mobile

Barcelona Energia compra electricitat a Endesa

Notícia: Barcelona Energia compra electricitat a Endesa
Comparteix
L'Ajuntament de la capital catalana adquirirà els certificats d'origen d'energia 100% verda a l'elèctrica que van "fer fora"
Notícia: Barcelona Energia compra electricitat a Endesa - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa