Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
L’Ajuntament desallotja l’associació que feia misses franquistes al castell de Montjuïc

El tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania de l’Ajuntament, Jaume Asens, ha dit aquest dijous que van començar el mandat tancant la llibreria Europa -en la qual es difonia material d’ideologia nazi- i l’acaben havent “fet fora els nostàlgics del franquisme”, després que la Guàrdia Urbana hagi desallotjat l’associació Amics del Castell de Montjuïc, dedicada a la divulgació de la història militar, de l’oficina que ocupava al castell.

Segons han informat fonts municipals a Europa Press, el desallotjament de l’última oficina que els quedava dins del recinte s’ha produït de “manera molt tranquil·la”, sense que hi hagués membres de l’associació presents, i n’han canviat el pany atès que hi eren des del 2015 i l’ocupaven de manera irregular, quan va caducar l’autorització d’ús.

Amics del Castell era l’última entitat amb local que quedava dins del recinte, després que l’alcaldessa, Ada Colau, hagués desallotjat quatre comerços més de la zona.

El litigi amb l’associació va començar quan el consistori de BComú els va negar el permís per fer una missa per als difunts de la Guerra Civil -una tradició que va instaurar el règim franquista-, però Colau va argumentar que l’acte contravenia la llei de memòria històrica.

Portar la feina de l’Ajuntament al Congrés

Asens ha sostingut que el seu consistori és el primer que ha trencat amb la línia de la continuïtat del franquisme, i ha assegurat que BComú ha fet més en quatre anys que la resta de partits “durant els 40 anys en què van governar”.

Així mateix, ha asseverat que cal blindar la feina de “memòria antifeixista” i portar el que ha fet a l’Ajuntament fins al Congrés, i ha sostingut que encara que semblava difícil de fer, les resistències s’han reduït a mesura que avançaven.

Crítiques a Trias

El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha defensat que el castell de Montjuïc, com qualsevol altre espai municipal, no ha d’estar destinat a usos militars ni religiosos, sinó a ser un “espai d’ús públic”.

“És inacceptable que Xavier Trias deixés que recordessin l’alçament franquista”, ha sostingut Pisarello, que ha criticat l’exalcalde per permetre que es fessin misses de caràcter franquista en un lloc que va ser un epicentre de repressió durant el règim.

Així, ha assegurat que compleixen amb el seu compromís de recuperar la fortalesa per a usos ciutadans i també per a la memòria de les víctimes del franquisme, i ha recordat més accions com la retirada de medalles a exalcaldes franquistes.

A més, ha defensat que el procés de desallotjament de l’associació s’ha fet amb “totes les garanties” recorrent a la via judicial, després que no trobessin un solució per la via administrativa.

“No hi ha memòria democràtica en el segle XXI que no es basi en el rebuig del que va suposar el franquisme i el feixisme”, ha conclòs, i ha dit, preguntat sobre si hi ha risc que amb un canvi de govern aquesta feina es reverteixi, que cada vegada hi ha més consens sobre les polítiques memorials, ha apuntat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa