Un miler de joves han trobat feina o reprès estudis gràcies a les Cases d’Oficis

Aquest programa de Barcelona Activa ajuda a menors de 25 anys a buscar la seva vocació en el món de l'espectacle, la sostenibilitat o la digitalització

Un miler de joves d’entre 16 i 25 anys han trobat feina o han reprès els seus estudis gràcies a les Cases d’Oficis de Barcelona Activa, que ajuden als joves a trobar la seva vocació en els àmbits del món de l’espectacle, la sostenibilitat i la digitalització. Durant l’any 2018, el 53% dels participants s’han incorporat al mercat laboral i el 17% han seguit amb la seva formació.

El programa, impulsat a principis del mil·lenni, dóna servei cada any a entre 70 i 80 joves que combinen els mesos de formació amb una beca de 9 euros al dia amb sis mesos d’experiència pràctica. Se’ls fa un contracte de formació, amb el que reben un sou del 75% del salari mínim professional. Per exemple treballen al festival Sònar o a les festes de la Mercè.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, s’ha reunit avui amb alguns dels joves que han participat aquest darrer any en els cursos i s’ha mostrat “orgullós” dels resultats. “L’objectiu d’aquest programa és que els joves vegin que hi ha professions i oficis que els poden il·lusionar per tornar a estudiar” ha explicat Collboni. A més, el primer tinent d’alcalde ha afegit que els àmbits en què es centra el programa, la cultura, la digitalització i els temes vinculats amb el medi ambient “tenen un gran recorregut” i són “prioritaris pel futur econòmic de la ciutat”.

Les Cases d’Oficis es divideixen en tres: la Casa d’Oficis de l’Espectacle en viu, en què els participants es formen en oficis com els de tècnic de so, de vídeo o de llum i treballen en la preparació d’actes musicals de la ciutat; la de Barris Sostenibles, que ofereix formació en especialitats com agent forestal, ecojardineria, informador ambiental o auxiliar en floristeria; i la de Barris Digitals, on els joves treballen amb eines tecnològiques que permeten desenvolupar projectes en animació 2D i 3D, disseny gràfic, impressió 3D, i tècniques modernes d’UX.

També ha participat en la trobada amb els joves el director executiu de Foment d’Estratègies d’Ocupació de Barcelona Activa, Paco Ramos, que ha qualificat de “gran èxit” els resultats del programa i n’ha destacat, per una banda, que en l’àmbit de l’espectacle la inserció al mercat laboral s’enfila fins a un 65% i, per altra, que el 40% dels joves que es formen en els programes digitals retornen al sistema educatiu. “Amb aquest programa els joves poden descobrir que alguns hobbies que tenen poden convertir-se en professions i oficis”, ha afegit també Ramos com a justificació per al bon funcionament del programa.

Pel que fa als joves, durant la trobada han explicat la seva experiència dins del programa i s’han mostrat contents amb els resultats. Un dels participants del grau de producció i regidoria de la Casa d’Oficis de l’Espectacle en viu, Jofre Toledano ha valorat sobretot el vessant pràctic del programa. “No és la típica formació teòrica d’estar assegut aprenent sinó que des del primer moment ja vas tocant la part més pràctica de l’ofici pujant dalt de l’escenari i fent diferents feines”, ha explicat. “En el meu cas ja havia estat treballant dins de l’àmbit, i el programa pel que m’ha servit és per professionalitzar-me, ja que tot el que sabia abans ho havia après de forma autodidàctica”, ha afegit Toledano, que també ha afirmat que just acabar la seva formació va rebre diferents ofertes feina que ara compagina.

Nou comentari