Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Jordi Hereu: “Que l’aigua ens uneixi i no ens confronti”
  • CA

El Consell Assessor de Participació, Transparència i Acció Social d’Agbar ha avalat la feina de la companyia durant el darrer any i li ha traslladat una sèrie de recomanacions per continuar treballant en la millora de la gestió dels recursos hídrics en un context de canvi climàtic i socials. Aquest Consell, format per quinze persones de diversos àmbits i representants de la direcció de la companyia, ha presentat el seu informe de conclusions en un acte que ha tingut lloc a l’Àgora del Museu de les Aigües que Agbar té a Cornellà de Llobregat, i ha posat de relleu la necessitat d’aprofundir en la feina feta per fer front als reptes a què ens enfrontem i ens continuarem enfrontant en el futur.

El socioecòleg Ramon Folch ha remarcat que les precipitacions són cada cop menors i alhora més concentrades, de manera que les infraestructures han d’estar dimensionades per a aquesta nova situació al mateix temps que es mira d’optimitzar i reduir el consum “tal com ha funcionat la Terra tota la vida”, és a dir, tancant el cercle de l’aigua com a part d’una transició global cap a l’economia circular, reutilitzant-la. En aquest sentit, Folch ha recordat que tota l’aigua sempre ha estat reutilitzada de manera natural i que ara, ha dit, cal que fem nosaltres. “Sabem com fer-ho”, ha reblat. Per la seva banda Victòria Martínez Fraile, exdirectora de la Fundació Agbar, ha recordat que la reducció de l’ús d’aigua envasada forma part d’aquesta circularització, ja que genera residus i, per tant, “queda feina per fer”. L’exdiputada i excoordinadora nacional d’Iniciativa, Dolors Camats, ha fet èmfasi en els agents implicats, que tenen un paper “fonamental” en la gestió d’un bé “comú, públic, de tots” i que cal que treballin junts i de forma “transparent” per encarar els reptes de futur i alhora, tal com ha explicat el meteoròleg Tomàs Molina, situar aquests reptes en l’imaginari social i institucional per tal d’aconseguir-ho.

Pel que fa al vessant més econòmic, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre; i el secretari general de l’UGT a Catalunya, Camil Ros, han coincidit en la importància de fer compatible el benefici econòmic amb el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i assegurar el dret a l’accés a l’aigua. Així, Sánchez Llibre ha assegurat que des de la patronal es treballa per incloure els ODS als plans d’empresa i ha remarcat que és “fonamental” la col·laboració públic-privada per aconseguir-ho, per la qual cosa ha demanat “estabilitat jurídica i institucional”, en el que probablement ha estat el missatge més directament polític de tota la presentació de conclusions. Camil Ros, per la seva banda, ha explicat la seva participació al Consell perquè Agbar és “l’única empresa” amb un organisme així i que permet incloure els drets socials, com l’accés universal a l’aigua, en el debat sobre el futur de la gestió de l’aigua.

L’avís d’Hereu a Colau

En aquest mateix sentit, l’exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu, ha recordat la importància de la feina per garantir aquest dret tan important i la necessitat de tecnologia però també d’implicació emocional i de debat social i territorial. 

L’exalcalde socialista ha assegurat que, contràriament als nous fenòmens meterorològics desencadenats pel canvi climàtic, “el que sí que es podem controlar és la capacitat de generar acords”. En una època en què l’alcaldessa Ada Colau està enfrontada amb Agbar –defensava que s’havia de desfer l’empresa mixta Aigües de Barcelona Empresa Metropolitana de Gestió del Cicle Integral de l’Aigua (Abemcia) i el Tribunal Suprem va donar la raó a l’empresa–, el seu predecessor socialista ha advertit que “tot el que hàgim de fer pel que fa a l’aigua ha de ser a través de la idea del pacte”. ” Que l’aigua que ens uneixi i no ens confronti”, ha rematat.

El darrer bloc, el que fa referència al diàleg i el compromís social, el secretari d’Afers Socials i Famílies de la Generalitat, Francesc Iglesies, ha posat en valor la importància de la col·laboració públic-privada, amb la idea de “trencar els motllos” i crear “programes amb ànima” per transformar la societat. En aquest mateix sentit, Jordi Giró, president de la CONFAVC, ha recordat que l’efecte de l’ús de recursos en polítiques socials, especialment en la lluita contra la pobresa, és molt més petit del que hauria de ser, i també ha incidit que amb l’acció pública no n’hi ha prou i que cal “exigir” una acció coordinada i “treballar aliances” per assolir una “prosperitat compartida”.

Per acabar, Manuel Cermerón, el representant d’Agbar al Consell Assessor, ha tancat l’acte recordant que l’objectiu de l’organisme és “sumar idees i perspectives” per encarar amb seguretat i eficiència un moment de grans canvis a tots els nivells i ha agraït als seus membres els esforços per “seguir avançant entre tots” en la millora de la gestió d’un recurs essencial com l’aigua en una època de grans desafiaments que l’afecten especialment.

Més notícies
Dard del president d’Agbar a Colau: “Hi ha governantes que confonen l’interès polític amb el públic”
Notícia: Dard del president d’Agbar a Colau: “Hi ha governantes que confonen l’interès polític amb el públic”
Comparteix
Àngel Simón demana "un contracte social de les empreses amb els ciutadans" en una conferència Cercle Financer de la Societat Econòmica Barcelonesa d'Amics del País
El Suprem rectifica el TSJC i avala l’empresa mixta d’aigües contra el criteri de Colau
Notícia: El Suprem rectifica el TSJC i avala l’empresa mixta d’aigües contra el criteri de Colau
Comparteix
Els jutges estimen el recurs presentat per Agbar, que tenia el seu favor un vot particular en la resolució ara anul·lada
Agbar celebra la sentència del Suprem i constata que els dona la concessió fins al 2047
Notícia: Agbar celebra la sentència del Suprem i constata que els dona la concessió fins al 2047
Comparteix
La companyia considera que la resolució aportarà "l'estabilitat institucional i la seguretat jurídica necessàries per fer front a l'emergència climàtica"
Neix l’Associació de Professionals d’Agbar per defensar el ‘hub’ tecnològic Barcelona-Aigua
Notícia: Neix l’Associació de Professionals d’Agbar per defensar el ‘hub’ tecnològic Barcelona-Aigua
Comparteix
El col·lectiu es queixa del qüestionament de la seva professionalitat des de l'Ajuntament de Barcelona per raons "merament ideològiques"
Una ex secretària d’estat s’incorpora al Consell Assessor de Participació i Transparència d’Agbar
Notícia: Una ex secretària d’estat s’incorpora al Consell Assessor de Participació i Transparència d’Agbar
Comparteix
L'òrgan s'ha reunit per segon cop per abordar temes relacionats amb el medi ambient, la col·laboració amb els agents socials i l'economia i la gestió de l'aigua
La Fundació Agbar obté el primer lloc en un rànquing de transparència estatal
Notícia: La Fundació Agbar obté el primer lloc en un rànquing de transparència estatal
Comparteix
Compleix 19 dels 20 criteris que avalua l'informe 'Construir confiança', de la Fundación Compromiso y Transparencia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa